Kim Dzsongun betiltotta a Kína felől érkező nyugati fertőt

Az elnyomó nyugati kultúra szimbólumának számítanak, ezért betiltják Észak-Koreában a piercing és a nyugati ruházat viselését, beleértve a farmernadrágét is. A Kim Dzsongun által kihirdetett tilalom állítólag kimondottan két „szabados” tartomány lakosságát célozza.

A Kínával határos Hamgyong és Yanggang tartományok lakossága észak-koreai mércével mérve nagy információszabadságban él. A nyugatias öltözködési trendek ezeken a területeken nem ismeretlenek, ezért a Munkáspárt hetedik kongresszusán kihirdették a farmernadrág és a piercing, azaz testékszer viselésének tilalmát – írja a The Mirror a Rimjingang magazinra hivatkozva.

A Rimjingang egy 2007-ben, Japánban alapított magazin, melyet észak-koreai disszidensek és a diktatúrában élő, titokban publikáló civilek látnak el információkkal.

Az öltözködési szabályokat megszegőkre az utcán vadásznak az ezzel megbízott „vizsgálati egységek”. Az Észak-Koreai Ifjúsági Szövetség (NKYU) önkéntes tagjai pedig kifejezetten a piacokon üzleti tevékenységet végző hajadonokra álltak rá, az országban ugyanis ez is tilos.

A lap szerint ezek az ellenőrző csoportok a szoknyák hosszában, a cipők, a pólók és a frizurák formájában keresik a tiltott kapitalista tendenciák felbukkanását. Ugyanakkor a férfiak sem hordhatnak akármit: szigorú szabályok vonatkoznak a szocialista életstílushoz illő hajviseletre is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.