Kilövési listát készítettek az orosz ellenzékiekről

Oroszországban létezik egy „kilövési lista", amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, de Borisz Nyemcov gyilkosa nem Zaúr Dadajev, az ügy első számú gyanúsítottja - állította az ellenzéki Novaja Gazeta honlapján szerdán.
A cikk szerint ezen a listán szerepel Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki üzletembernek, továbbá Alekszej Venyegyiktovnak, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjének és feltehetően Kszenyija Szobcsaknak, a Dozsgy független televízió műsorvezetőjének a neve.

A lap írásából nem derült ki, hogy az említett gyilkosságoknak pontosan ki lenne a megrendelője.

A cikk szerzője azt állította, hogy az igazságügyi szervek a múlt hét közepén tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt mindarról, ami addig kiderült Nyemcov meggyilkolásáról. „Létezik kilövési lista, amelyen Borisz Nyemcovon kívül szerepel Alekszej Venyegyiktov, Mihail Hodorkovszkij és Szobcsak is. Valószínű, hogy a listán szereplők mindegyikének meggyilkolásán nem egy, hanem legalább két csoport is dolgozik, ahogy ez a csecsenföldi bérgyilkosoknál szokásos ..." - írta a szerző.

Úgy vélekedett, hogy az orosz elnöknek megnevezték a gyilkosság végrehajtóinak nevét és a szervező vezetéknevét, de az egyáltalán nem Dadajev. Az újságíró szerint a Nyemcov-gyilkosság feltételezett szervezője Ruszlan őrnagy, akinek csak a személynevét adta meg. Családnevét tudja az elnök, de Groznijban hétfőn történt kihallgatását követően nem szivárogtatták ki a sajtónak. Történtek azonban célzások arra, hogy közeli hozzátartozója a csecsen fegyveres erők egyik magas rangú tagja. Neve többtucatnyi ember számára ismert a belügyi erők, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) és az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) munkatársai körében - állította a Novaja Gazeta.

Az írásból kiderül, hogy Ruszlan a csecsen belügyi egységek Szever (Észak) nevű zászlóaljában szolgált, és többször kitüntették. A lap megírta azt is, hogy Zaúr Dadajev, a zászlóalj egykori parancsnokhelyettese mellett a hatóságok gyanúsítják még ugyanennek az alakulatnak egyik volt katonáját, Beszlan Savannát.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövében kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, Moszkva központjában ölték meg február 28-ra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.