Kilátástalan helyzetben Amerika hőse

A megélhetése és biztonsága miatt is aggódik az amerikai haditengerészet volt kommandósa, aki 2011 májusában lelőtte Oszama bin Ladent.

A kommandósnak, aki három fejlövéssel végzett az al-Kaida terrorszervezet vezérével, ma nincs sem állandó munkahelye, sem nyugdíja. Családja nem kapott védelmet, elismerésre pedig csak volt bajtársainak egy szűk csoportjától számíthat - számolt be róla internetes kiadásában az Esquire amerikai férfimagazin.

Az úgynevezett SEAL kommandó hatos egységének egykori tagja - akit a cikk szerzője, Phil Bronstein, a Tényfeltáró Jelentések Központjának igazgatója csak "a Lövész" néven emleget - tavaly szeptemberben hagyta ott a fegyveres erőket.

Tizenhat évi szolgálata során több száz sikeres bevetésen vett részt és több mint harminc ellenséget ölt meg, de a civil életben nem tudott elhelyezkedni. Annak ellenére sem, hogy bin Laden likvidálása Barack Obama elnök egyik leggyakrabban emlegetett sikere, és hogy a veteránok polgári alkalmazásának támogatása kiemelt helyet kapott az elnök politikájában.

Bronstein beszámolója szerint - amely hétfőn élénk visszhangot kapott az amerikai médiában - a Lövésznek pillanatnyilag van ugyan egy tanácsadói állása, de nem tudni, hogy meddig. A férfi elvesztette családi egészségügyi biztosítását, és mivel kevesebb, mint húsz évet szolgált, nyugdíj sem jár neki. Családi élete is tönkrement; egy fedél alatt, de már különváltan él feleségétől és gyermekeitől.

A volt kommandós arról is beszélt: gyerekeit megtanította rá, hogy ha valami gyanúsat észlelnek, bújjanak el a fürdőkádban, mert az a ház legbiztonságosabb helye, és folyamatosan készenlétben tart egy menetfelszerelést, amelynek segítségével két hétig bujkálhat a feleségével. Kapott ugyan arra vonatkozó ígéretet, hogy egyfajta tanúvédelemben részesítik, de ez végül nem valósult meg.

A Lövész másokkal ellentétben semmilyen formában nem bocsátotta áruba a bin Laden likvidálására indított abbotábádi akció részleteit. Mint mondta, ettől lojalitása és a családja biztonsága miatt érzett aggodalom tartja vissza. Attól tart, hogy ugyanúgy lelepleződhet a személyazonossága, mint Mark Bissonette kommandósnak, aki No Easy Day címmel jelentetett meg könyvet a terroristavezér megöléséről.

Az amerikai haditengerészet a CNN-nek elküldött közleményében leszögezte, hogy nem áll rendelkezésére elegendő értesülés ahhoz, hogy meg tudja erősíteni a cikkben foglalt állítások valóságtartalmát. A fegyvernem vezetése hangoztatta, hogy komolyan veszi mind az emberei biztonságát, mind pedig azt, hogy támogassa veteránjainak a civil életbe való beilleszkedését.

"Anélkül, hogy erről az adott esetről több információ állna rendelkezésre, nehéz lenne meghatározni az átmeneti programjaink sikerességének fokát" - hangzott a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.