Lemondott az oligarchák réme, a megvesztegethetetlen főzsaru

Lemondott tisztségéből Robert Slachta tábornok, a cseh rendőrség szervezett bűnözés (UOOZ) elleni alakulatának eddigi parancsnoka és több közvetlen beosztottja. Döntésüket azzal indokolták, hogy Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány július 1-jétől ezt az egységet összevonja a cseh rendőrség korrupcióellenes, valamint a súlyos gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozó elitalakulataival.

Tuhy tervei szerint 2020-ig létrehozzák a szervezett bűnözés elleni országos központot, amelybe addigra betagozódik a terrorelhárítás és a kiberbűnözés elleni osztály is. A lemondott tábornok szerint erre a lépésre azért került sor, hogy az összevont alakulatok új parancsnoka fokozatosan a szőnyeg alá söpörje azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyek volt parlamenti képviselőket, Jana Necasová-Nagyovát, a kormányhivatal egykori vezetőjét és más befolyásos személyeket érintenek. Nyomozásukat állítása szerint az igazságszolgáltatásba beépült embereik eddig is akadályozták.

Három évvel ezelőtt a Robert Slachta vezette alakulat hajtott végre páratlan méretű razziát a prágai kormányhivatalban és több minisztériumban. Előállították, majd pedig vizsgálati fogságba helyezték Jana Nagyovát, akiről kiderült, hogy Petr Necas akkori miniszterelnök szeretője volt. Hivatali hatalmával visszaélve elérte a kormányfőnél, hogy óhajainak megfelelő személyek kerüljenek miniszteri, államtitkári posztokra, valamint állami cégek élére. Ezért milliós értékű ajándékokat, elsősorban drágaköveket és ruhakölteményeket fogadott el tőlük.

Robert Slachta
Robert Slachta
novinky.cz

A botrány miatt Petr Necas lemondott, majd elvált és feleségül vette volt beosztottját, aki már hamarabb szakított első férjével. A nőt egy nap múltán kiengedték a börtönből, szabadlábon védekezhetett. Tavaly országos felzúdulást kiváltva felmentették őt. Az ügyész azonban fellebbezett, az illetékes felsőfokú bíróság pedig megsemmisítette az ítéletet, és új tárgyalást rendelt el. A két milliárdos ügyében még nem született jogerős döntés, miként más olyan esetekben sem, amelyeket a lemondott tábornok elitalakulata göngyölített fel.

Robert Slachtától cseh lapok értesülései szerint tartanak az oligarchák, de az alvilág keresztapái is, mert megvesztegethetetlen főzsarunak tartják, akinek egyetlen életcélja a súlyos bűncselekmények leleplezése. Nőtlen, a rendőrség egyik szolgálati garzonlakásában lakik, ahova csak aludni jár, naponta általában tizenhat órát dolgozik. Fiatal korában egy rendőri akció során a bűnözők letépték az egyik fülét, amelyet bonyolult plasztikai műtéttel helyeztek vissza.

Andrej Babis cseh kormányalelnök felszólította Milan Chovanec belügyminisztert és Bohuslav Sobotka kormányfőt, hogy azonnal állítsák le a „cseh rendőrség szétverését”. Továbbá a koalíciós tanács azonnali összehívását szorgalmazta, mert pártja, az ANO nem vállalja a politikai felelősséget a történtekért. A hivatalos külföldi látogatáson tartózkodó miniszterelnök azt válaszolta neki, hogy ne kavarjon politikai ügyet az országos rendőrfőkapitány lépéséből, tartsa tiszteletben a bűnüldöző szervek függetlenségét. Az országos rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: a tervezett összevonással hatékonyabb lesz az elitalakulatok tevékenysége, Robert Slachta érveit pedig alaptalannak nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.