Kikényszerítették az indiai erőszaktevők vallomását?

A 23 éves indiai lány emberrablással, csoportos nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt erőszakolóinak ügyvédje azt állítja, védenceiből kínzással húzták ki a vallomásokat.

Az indiai erőszaktevők ma másodjára álltak bíróság elé Delhiben. Ha az eljárás végén elítélik őket, akkor az öt férfi akár halálbüntetést is kaphat. Hármójuk ügyvédje azonban azt állítja, kínzással kényszerítették őket bűneik bevallására.

A 23 éves lányt december 16-án erőszakolta és verte meg hat férfi egy buszban, Delhiben. A fiatal nőt az egyórás tortúra után eszméletlenre vert férfi kísérőjével együtt az út szélére dobták. Állítólag át is akartak rajta hajtani, de barátja megmentette. A lány még vallomást tudott tenni, de később a szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe. Az eset nagy felháborodást váltott ki Indiában, ahol a statisztikák szerint húsz percenként történik egy nemi erőszak.

Egyelőre öt elkövető ellen emeltek vádat, a hatodik férfi ugyanis állítólag 18 éven aluli, őt a fiatalkorúak bírósága elé állítják majd.

A három elkövetőt képviselő Manohar Lal Sharma ügyvéd szerint egyik védencét tíz napig kínozták. Elmondta, hogy mindegyik férfit nagyon meggyötörték, ráadásul a bizonyítékokat manipulálták, hogy megnyugtassák az embereket. A negyedik vádlott védője pedig annyit közölt, hogy védence nem fogja bűnösnek vallani magát.

A delhi rendőrségi szóvivő egyelőre nem szólalt meg, a Tihar börtön szóvivője viszont elmondta, hogy a vádlottakat a börtön különböző részeiben tartják fogva, és garantálják a biztonságukat.

Az öt elkövető előzetes meghallgatása zárt ajtók mögött zajlik, a média is keveset tud a történésekről. A bíróság csütörtökön bejelentette, hogy a vádakat még alaposabban meg kell vizsgálni. Ezért egyelőre arról sem döntöttek, hogy az ügyet mikor adják tovább annak a gyorsan ítélő bíróságnak, amelyet direkt a nemi erőszakkal kapcsolatos eljárások lefolytatására hoztak létre. Indiában 1200 gyorsan ítélő bíróság működik, Delhiben hat olyan van, amely kimondottan a nők elleni erőszakkal foglakozik. A központi kormányzat 2000-ben határozta el, hogy ilyen bíróságokkal próbálják meg rendezni a bíróhiány miatt lezáratlanul maradt ügyeket, írja a BBC.

A vádlottak ellen indított eljárástól függetlenül a delhi felsőbíróság a rendőrséget kritizálta a december 16-ai nemi erőszak miatt. Az ügy miatt csak egy rendőrt függesztettek fel állásából, és a bíróság nem érti, hogy miért próbálják menteni a többieket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.