Kijevbe megy Angela Merkel

Megpróbálkozik a személyes közvetítéssel az ukrán válságban Angela Merkel. A német kancellár szombaton Kijevbe utazik, ahol találkozik Petro Porosenko államfővel és Arszenij Jacenyuk miniszterelnökkel. Egy nappal később, vasárnap tartják az ukrán függetlenség napját, amikor - az orosz modell szeirnt – nagyszabású katonai parádét rendeznek. Vannak olyan értesülések, amelyek szerint az ukrán hadseregnek eddigre kellene győzedelmeskednie a szeparatisták felett, így valóban lenne mit ünnepelni.

A német közvetítési kísérletek eddig nem hoztak sok eredményt az ukrán válságban. Vasárnap este Berlinben ugyan sikerült egy asztalhoz ültetni Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert, de sem a kelet-ukrajnai tűzszünetről, sem a szeparatisták lefegyverzéséről nem sikerült megegyezni. Ráadásul Németország sok szállal kötődik az orosz piachoz, a német vállalatok többsége kifejezetten ellenérdekelt a szankciókban.

A kisebbik koalíciós párt, a szociáldemokraták korábban igen jó kapcsolatokat ápoltak Vlagyimir Putyinnal (emlékezetes Gerhard Schröder egykori kancellár mondása, miszerint Putyin "tökéletes" demokrata). Angela Merkel igyekszik valahogy megtalálni az egyensúlyt a gazdasági érdekek és a politikai értékek között, többször is kifogásolta a nemzetközi szabályok felrúgását ( a Krím annektálást), de valódi nyomást nem tud vagy nem akar Putyinra gyakorolni. A német elmezők többsége általában azzal érvel, hogy a keménykedés visszaüt, mert csak erősíti Putyin belső támogatottságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.