Kihúznák a fiúkat a himnuszból

A kanadai parlament alsóháza már megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely női egyenjogúsági megfontolásokból változtatna az dalszöveg egyik során.
Semleges neművé tennék Kanada himnuszát, az O Canadát, amelybe a „True patriot love all in thy sons command" fordulat helyett a az „True patriot love in all of us command" kerülhet bele – írja az USA Today. Az egy sornyi változtatásról – amelynek a hozzávetőleges magyar jelentése ezután „igaz hazaszeretetre vezérelsz minden fiadban" helyett „igaz hazaszeretre vezérelsz mindannyiunkban" lesz – elsöprő többséggel, 219 szavazattal 79 ellenében fogadta el a z ottawai parlament alsóháza a Justin Trudeau miniszterelnök irányításával kormányzó Liberális Párt égisze alatt. A változtatás a himnusz angol nyelvű szövegét érinti, a franciát – amelyet 26 évvel az angol előtt, 1880-ban írtak – viszont nem.
Fotó: Mark Blinch / Reuters

A változtatásról nemsokára a szenátus is szavaz, az ország függetlenné válásának a 150. évfordulóján, 2017-ben lépne hatályba, a társadalmi támogatottság pedig megvan hozzá, egy májusi felmérésben legalábbis a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy pártolja a himnusz semleges neművé tételét, amelyet csak 19 százaléknyian elleneztek.

Azok, akik nincsenek elragadtatva a változtatástól, nagyrészt arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kanadát éppen fenyegető adósságválság árnyékában a kormánynak nem éppen ezzel kellene foglalkoznia. Larry Maguire konzervatív párti képviselő korábban még azon kajánkodott, hogy esetleg a botanikusok is előállhatnak hasonló követeléssel, ami a nemzeti szimbólumot, a juharfalevelet illeti, nem beszélve a nemzeti állatnak számító hód elítéléséről, hiszen az egyszerű ember nem sokat lát a rágcsáló ténykedéséből a juharfák között végzett pusztításon túl.

Kanada nem az első ország, amely női egyenjogúsági megfontolásokból változtat a himnusza szövegén. Ausztriában 2012 óta „nagy fiaid" helyett „nagy fiaid és lányaid" van a dalszövegben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.