Kigyógyult a rákból az ötéves Ashya King

„A kisfiam teljesen egészséges, a legutóbbi CT-felvételeken Ashya agyában orvosai szerint nyoma sincs a daganatnak” - adta közre az elmúlt hét végén a jó hírt videoüzenetben és a közösségi oldalakon az öt esztendős angol gyermek édesapja, Brett King.
Édesanyja a The Sun című brit lapnak nyilatkozva valóságos csodáról beszélt, amelyet a prágai Protoncentrum munkatársai vittek végbe, akik megmentették a fiú életét. Elmondta azt is, hogy Ashya már újra jár, ismét tud beszélni, visszatért az étvágya is.

Megkeresésünkre a prágai egészségügyi intézet szóvivője elmondta, hogy állandó kapcsolatban vannak Hernándes Funes spanyol orvosprofesszorral, aki a kis páciens rehabilitációját vezeti, s egyre kedvezőbb hírekkel szolgált. „Azokat a felvételeket azonban, amelyekre a szülők hivatkoznak, egyelőre nem kaptuk meg, ezért bizonyosat még nem tudunk mondani, de mi is megalapozottan bízunk a teljes felépülésében” - közölte Iva Tatounová.

Ashya korábban még lábra sem tudott állni, mára meggyógyult
Reuters

Ashya King augusztus végén került a világsajtó címlapjaira, miután édesapja kicsempészte őt a southamptoni kórházból, ahol kemoterápiás kezelést kapott. Állapota ugyanis rohamosan rosszabbodott, a gyomrába vezetett szondán át etették és itatták és közölték a szülőkkel, hogy készüljenek a legrosszabbra. Ezután vitte el a gyermekét az apja. Az orvosok riasztották a rendőrséget arra hivatkozva, hogy a kisfiú kellő ellátás nélkül azonnal életveszélybe kerül.

Az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki szülei ellen, akiket végül Malaga közelében, gyermekeikkel együtt találtak meg. Ashyát azonnal az ottani kórházba szállították, édesanyját és édesapját pedig vizsgálati fogságba helyezték.

Kihallgatásuk során a szülők azt állították, hogy tengerparti villájukat akarják eladni, a vételár költségéből pedig kisfiuk prágai gyógykezelését fedezni. Azért akarták oda vinni Ashyát, mert sokat olvastak a cseh orvosok korszerű eljárásáról. Miután szabadon bocsátották őket, a Protocentrum vezetői az egészségügyi dokumentáció áttanulmányozása után vállalták a terápiát.

Ashya szeptember végén érkezett a szüleivel Prágába, ahol másfél hónap alatt harminc protonsugárzást kapott az agyára és a gerincvelőjére. Állapota lényegesen javult, terápiája minden mellékhatás, illetve szövődmény nélkül zajlott. „A protonsugárzás nem csodaszer, viszont azért korszerű módszer, mert pontos célpontra lehet alkalmazni, tehát nem károsítja az egészséges szöveteket, miként a szívet és a hasnyálmirigyet sem” - mondta november végén rendkívüli sajtótájékoztatóján Jirí Kubes, a világhírű intézet főorvosa.

Ashya prágai terápiája 1,8 millió koronába, vagyis hozzávetőleg 20 millió forintnak megfelelő összegbe került, amit a brit egészségügyi biztosító (NHS) először nem akart megtéríteni, ám akkora felháborodás fogadta bejelentésüket, hogy néhány héten belül átutalták az összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.