Zavarba hozták a svédeket a "kiállított koldusok"

Koldus olyan jól még nem keresett, mint a román Luca Lacatus és Marcella Cheresi a malmői kiállításon. Naponta két órát kellett üldögélniük a város egyik legnagyobb művészeti galériája, a Konsthall termében, és ezért fejenként tizennégy eurós órabért kaptak.

– Na persze Svédországban jó magas adókat kell fizetni – teszi hozzá nevetve Anders Carlsson, a rendhagyó kiállítást megálmodó Institutet színésztársulat művészeti vezetője.

A vártnál is hevesebb reakciókat váltott ki a kezdeményezés. –Hallgattam a bevándorlás körüli, Európa-szerte zajló vitákat, és láttam, hogy a szegénység az utcákon is megjelenik. A svéd városokban, így Malmőben új jelenség, hogy közterületen pénzt kéregetnek – meséli a Népszabadságnak a 42 éves színházi rendező. S mivel észrevette, hogy a svédek zavarba jönnek a szegénység testközelbe kerülésétől, elhatározta, hogy új találkozási lehetőséget teremt a nélkülözők és a középosztály között.

A roma koldusokat, a 28 éves Lucát és várandós barátnőjét, a 26 éves Marcellát a malmői utcákon „toborozta”. Ám Anders Carlsson azt mondja, hogy nem az ő személyes történetükre, hanem a jelenlétükre volt szükség a különleges installációhoz: arra, amit jelképeznek.

Élő „kiállítási tárgyak” a malmői galériában
Élő „kiállítási tárgyak” a malmői galériában
Anders Carlsson

– Nem éppen hízelgő a tapasztalat, amelyet a kiállítás néhány hete alatt szereztem. A svédek humanisták, és támogatják az egyenlőséget, ugyanakkor képmutatók is, mert nem egyetemesen, mindenkire kiterjedően akarják a humanizmust – magyarázza a malmői születésű, jelenleg Berlinben élő művész. A látogatók éppen azért zavarodtak össze, mert rádöbbentek, hogy többet kellene tenniük másokért.

„Ma nem kell pénzt adni” – ez a felirat fogadta a malmői galériába érkezőket. Amikor a majdnem teljesen üres teremben várakozó koldusokhoz értek, mégis kényelmetlenül érezték magukat. – Túl sok volt ez az embereknek. Nem az okozott dilemmát, hogy adjanak-e vagy sem, inkább az, miként viszonyuljanak a két kéregetőhöz – idézi fel Carlsson a napokban bezárt kiállítás tanulságait.

Többen beszélgetni is próbáltak a két koldussal, akik azonban sem svédül, sem angolul nem tudnak; akadt, aki román tolmácsot is hozott magával. Az AFP hírügynökségnek is tolmács segítségével nyilatkozott Luca Lacatus, aki így összegezte az átmeneti munkát: „Jobb, mint az utcán. Odakint hideg van, és az emberek sem olyan kedvesek, mint idebent.” S persze a pluszkereset is jól jött, hiszen Lucának már négy, Marcellának két saját gyermeke van, és a nő most az első közös gyerekükkel terhes.

Százötven romániai roma igyekszik kéregetésből megélni Malmőben, legalábbis helyi aktivisták ennyire becsülik a számukat. Anders Carlsson sajnálattal hallotta, hogy némelyikük még féltékeny is volt Lucára és Marcellára. Más miatt zavarták az élő „kiállítási tárgyak” Erland Kaldarast, a helyi romák szervezetének vezetőjét. – Bánt bennünket, Svédországban élő romákat, hogy az utcán koldulni látjuk a testvéreinket – panaszkodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.