Kiakadtak a trágár elnökre

Levette a falról Milos Zeman arcképét a kelet-csehországi Ústí nad Labem két alpolgármestere, s mindketten Václav Havel fotóját függesztették ki. 
Václav Havel portréja került a falra.
Václav Havel portréja került a falra.
Ales Pelikán

Több kisebb csehországi település polgármesteri hivatalában is hasonlóan cselekednek ezekben a napokban. Így tiltakoznak a jelenlegi államfő trágár kifejezései ellen, amelyek a cseh közrádió (CRo) élő beszélgetőműsorában hangoztak el. 

– Az irodám tulajdonképpen az én magánterületem, ahol olyan személyiség fényképét tettem ki, akit máig tisztelek, a bársonyos forradalom idején és máskor is következetesen képviselt eszméivel mélységesen egyetértek – nyilatkozta a www.novinky hírportálnak Martin Mata, a megyeszékhely egyik alpolgármestere. Főnökük azonban nem követte a példájukat.

– Nálam, és abban a helyiségben, ahol a vendégeket hivatalosan fogadjuk, mindig az éppen regnáló elnök portréját tesszük ki méltó helyre. Kollégáim döntése pedig az ő magánügyük, mert semmilyen törvény sem írja elő, kinek a fényképét kell kihelyezni, habár már a Monarchiában, majd pedig Csehszlovákia megalakulása óta mindig a hatalmon levő uralkodó, majd pedig az államfő portréját szokás a falra feltenni – érvelt Josef Zikmund polgármester.

– Tiszteletben tartom elhatározásukat, amelyre joguk van. Václav Havelt pedig jómagam is tiszteletre méltó személyiségnek tartom, teljesen rendben van, ha az ő portréját teszik ki – tette hozzá az elnök.

Ezután újra kifejtette: – Ami pedig az úgynevezett vulgáris kifejezéseimet illeti, az általam használt két szó, éspedig a kurválkodás és a szar is szerepel a cseh irodalmi kifejezések szótárában, tehát ebben nincs semmi kivetnivaló. A puncit pedig csak azért említettem, hogy elmondjam a riporternek, mit jelent a Pussy Riot orosz pornográf együttes megnevezése, vagyis semmiféle főbenjáró bűnt sem követtem el – vélekedett az elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.