Kiadhatják Ujhelyit, amiért lefasisztázta a volt szkinhedvezért

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Európai Parlament Jogi Bizottsága, amely hétfőn fogadta el az erről szóló jelentést. A jelentésről várhatóan ősszel szavaz a képviselőtestület, amely ritkán szokta felülírni a bizottsági döntést.

A szocialista politikust még 2014-ben jelentette fel rágalmazás miatt a jobbikos Sneider Tamás, amiért Ujhelyi az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a "maffiaszerű szkinhedmozgalom" egyik vezetőjének nevezte, és fasisztoid, erőszakos múlttal vádolta. Ujhelyi az Országgyűlés távozó alelnökeként azt mondta: vállalhatatlan, hogy Sneider a parlament alelnökeként fontos állami tisztséget kapjon.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2015 elején kérvényezte az EP elnökénél Ujhelyi István mentelmi jogának felfüggesztését. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke akkor kifejtette: "Tudatában vagyok annak, hogy demokratikus eljárás során kapott többséget, de ettől még nekem nem tetszik, hogy egy egykori szkinhed legyen egy demokratikus parlament elnöke az Európai Unióban."

Az EP mentelmi ügyeket tárgyaló Jogi Bizottsága az év elején meghallgatta Ujhelyi Istvánt, az ügyről pedig a lengyel néppárti Tadeusz Zwievka jelentést készített, amelyről hétfőn szavaztak a képviselők. Információink szerint a parlament szocialista frakciója a mentelmi jog felfüggesztése ellen foglalt állást.

Ujhelyi a döntésre reagálva a Népszabadságnak megismételte: minimum furcsának tartja, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos cselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván elégtételt venni tőle.

Sneider Tamás, aki 2014 óta az Országgyűlés jobbikos alelnöke, a kilencvenes évek elején az egri szkinhedek vezetője volt, amely szerinte az első nemzeti radikális ifjúsági kulturális szervezet volt Magyarországon. 1992-ben nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott, amiért több társával brutálisan bántalmazott egy cigány származású fiatalembert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.