A kormánynak nem elég a hazai siker

Megtartotta első ülését az új görög kormány, és ezzel elkezdődött az idegek harca Athén és az EU között. A hazai közönségnek populista ígéretekkel kedveskednek a görög miniszterek, de vajon ugyanazt mondják-e majd a külföldi hitelezőknek is?

Nem okozott meglepetést Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök: a szerdai első kormányülésen megígérte, hogy tárgyalásokat kezd az EU–IMF-párossal a hatalmas görög adósság egy részének elengedéséről. Óriási meglepetés lenne viszont, ha ezt sikerülne is elérnie. – A görög vezetők továbbra is nagyon erősen befelé, a hazai választóknak politizálnak. Ám egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezeket az üzeneteket veszik elő, amikor a tárgyalóasztal túloldalán a nemzetközi hitelezők ülnek – mondta lapunknak Sztavrosz Szamulidisz, az athéni Skai rádió- és tévéadó újságírója.

Együtt az új csapat, középen Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel
Együtt az új csapat, középen Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel
Alkis Konstantinidis / Reuters

Az Európai Unióban aggodalommal vegyes kíváncsisággal figyelik a frissen megalakult görög koalíció első lépéseit. A Ciprasz vezette radikális baloldali mozgalom, a Sziriza furcsa szövetséget kötött a Független Görögök nevű jobboldali, nacionalista párttal, amellyel egyetlen dologban ért egyet: a megszorító intézkedések és a trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) gazdasági receptjének elutasításában. – Az új miniszterek Görögországban is ismeretlenek, így senki sem tudja, hogy mit tesznek majd. A többségük mindenféle politikai tapasztalat nélküli tudósember – magyarázta Szamulidisz.

Jelzésértékű, hogy a pénzügyminiszteri posztot Janisz Varufakisz közgazdász kapta, aki mindig is élesen bírálta a trojka által sürgetett megszorításokat; jóllehet, ez a nadrágszíjmeghúzás volt a 240 milliárd eurós mentőcsomag ára. A görög-ausztrál állampolgár Varufakisz személye mégis megnyugtatóan hathat Brüsszelben és Berlinben: Angliában diplomázott, jól ismeri a nemzetközi viszonyokat, tanított már ausztrál, amerikai, brit és svéd egyetemeken. Európa-barát választás Nikosz Kociasz külügyminiszter is, aki Németországban végezte az egyetemet, és oktatott a Harvardon, Oxfordban és Marburgban.

Az idegek harcában a negyvenéves, mindig nyakkendő nélkül járó Alekszisz Ciprasz rendületlenül azzal kecsegteti a híveit, hogy elintézi a görög megaadósság jelentős részének leírását. Németországból, Franciaországból és Hollandiából azonban egyértelmű jelzéseket küldenek: erről szó sem lehet. Személyesen is elővezetheti vakmerő elképzeléseit az új kormányfő, aki csütörtökön Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, pénteken Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurócsoport elnökével találkozik Athénban.

– Gazdasági szempontból meglehetősen aggasztó, hogy a Sziriza-kormány máris olyan intézkedéseket jelent be, amelyek szembemennek az eddigi vállalásokkal. A munkaügyi miniszter például közölte, hogy az állami szektorban felülvizsgálják és visszavonják azokat az elbocsátásokat, amelyek ellentétesek a görög alkotmány szellemiségével – tette hozzá Sztavrosz Szamulidisz. A hangzatos ígéretek közé tartozik a minimálbér visszaemelése a válság előtti szintre vagy a szegényebb rétegek ingyenes orvosi ellátása is. Mindeközben a pénzügyi mentőcsomag utolsó, hétmilliárd eurós részletét még át sem utalta a trojka Athénnak.

Feltűnést keltett a Ciprasz-kabinet azzal is, hogy megtagadott egy EU-tagállamok által kiadott közös nyilatkozatot: ez Oroszországot teszi felelőssé a kelet-ukrajnai Mariupol elleni rakétatámadásért, és további szankciókat helyez kilátásba. A görög kormány – teljesen szokatlan módon – utólag sajtónyilatkozatot tett közzé, amelyben egyet nem értését fejezte ki. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk hivatala ellenben tudatta, hogy ők minden uniós fővárossal konzultáltak, és Athén nem emelt kifogást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.