Kevesebb a menedékkérő Németországban

Mintegy harmadával csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma februárban az előző hónaphoz képest – közölte a német belügyminisztérium kedden.

Az EASY elnevezésű rendszer, amely azt rögzíti, hogy hányan szándékoznak menedékkérelmet benyújtani, azt mutatja, hogy februárban 61 428-an érkeztek Németországba, a januári 91 671-hez képest.

A februári érkezők közül 24 612 szíriai, 12 355 iraki és 12 121 afgán állampolgár. Az EASY rendszer azonban csak a menedékkérelmi szándékot regisztrálja, azt nem, hogy az illető tényleg kért-e menekültstátust. Emiatt nem lehet tudni, a menedékkérelmi szándékukról nyilatkozók közül hányan folytatják útjukat Észak-Európába, illetve hányan vannak azok, akik egyáltalán nem szándékoztak menedéket kérni Németországban.

Az EASY-ben emellett nem regisztrálnak személyes adatokat, és előfordulhat, hogy egy-egy embert többször nyilvántartásba vettek. Berlin korábban elismerte, hogy mintegy 130 ezer ember hollétéről semmilyen információja nincs.

A belügyminisztérium üdvözölte, hogy nőtt a feldolgozott menedékkérelmek száma: 2016 első két hónapjában több mint 100 ezer ügyről döntöttek az illetékes hatóságok, ami több, mint a tavalyi év első öt hónapjának az eredménye. Februárban 51 528 menedékkérelmet bíráltak el, 33 516 embernek adták meg a menekült státust.

Az EASY-rendszerben tavaly 1 millió 91 ezer 894 ember érkezését regisztrálták Németországban, az év végén még mintegy 370 ezer kérelem várt elbírálásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.