Kevesebb a határsértő Romániában

Az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál a román határrendőrség időszakos összesítését ismertetve.

Míg tavaly július végéig ezer határsértő próbált törvénytelenül átjutni a román határon, idén 600 alá csökkent a számuk. A határsértők közül 469-et belépéskor, 128-at pedig kilépéskor fogtak el a román határrendőrök. Közülük csaknem százat adtak át a szomszédos államok hatóságainak a visszafogadási egyezmények alapján.

A határsértők főleg Pakisztánból, Szíriából, Afganisztánból, Srí Lankából, Marokkóból, Iránból és Moldovából érkeztek.
A szabályszerű határforgalom több mint 27 százalékkal nőtt: a tavalyi 27 millióhoz képest idén 31,6 millió utas kelt át érvényes úti okmánnyal Románia határátkelőin az év első hét hónapjában.

Júliusban a román bevándorlási hatóság is azt közölte, hogy az első fél évben 40 százalékkal (443-ra) csökkent a menedékkérők száma a tavalyi első fél évhez képest. A román hatóságok a kérelmezők valamivel több mint felének adták meg a menekültstátust. Az Európai Unió kvótarendszere alapján júliusig 68 menekült érkezett Romániába.

Bukarest nem zárkózott el az unióba érkezett migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Romániának az uniós kvóták alapján első körben több mint hatezer menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Bukarest önkéntesen 1735 menedékkérő befogadását ajánlotta fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.