galéria megtekintése

Szlovákiában már ketyeg az etnikai bomba

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 18. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Tucatnyi férfi jön elém, amint kiszállok a gépkocsimból. Gyanakodva méregetnek, és csak akkor enyhül meg a tekintetük, amikor bemutatkozom. – Azt hittük, hogy a polgármester küldte vagy a zsaruk. Ők akarnak kinyírni bennünket – nyújtja a kezét egyikük.

A Kassához közeli, mintegy tízezer lakosú Szepsi (Moldava nad Bodvou) polgárainak legalább egyötöde roma. Közülük csaknem ezren a bodollói cigánytelepen élnek. Zömük önmaguk tákolta pléhbódékban, fóliával fedett viskókban, elképesztő körülmények között. Vagy kétszázan lepusztult panel lakótömbökben, alig valamivel emberibben, szeméthegyek, kóbor kutyák, rágcsálók szomszédságában.

Ez a roma gettó a tavalyi brutális rendőri intézkedés miatt került a hazai és számos külföldi médium vezető hírei közé. A rendőrjárőr nem sokkal éjfél előtt, csendháborítás miatt érkezett. Az egyik gyerkőc állítólag kővel betörte a gépkocsi ablakát. Nem sokkal később kommandósok jelentek meg, gumibotjaikkal válogatás nélkül agyba-főbe vertek mindenkit. Harmincegynéhány sérült szorult orvosi ellátásra.

Jana Dubovcová ombudsman hosszas vizsgálat után indokolatlan rendőri túlkapásnak minősítette a történteket, Robert Kalinák belügyminiszter viszont nem talált kivetnivalót a rendőrattakban. Robert Fico kormányfővel együtt személyesen kereste fel a rendőralakulatot, s a kabinet nevében elismerően szólt a helytállásukról. Idén januárban újra feltörtek az alig csillapodott indulatok. Az a hír terjedt el, hogy valaki szemet vetett a bodollói területre, ezért a viskókat ledózerolják. A lakóknak megüzenték, hogy szükséglakást nem ad az önkormányzat, az elmúlt hónapban pedig a lakótömbökben zárták el a vezetékes ivóvizet.

 

– Itt nyomorgok hét gyerekemmel meg az asszonnyal, a szomszédokkal tákoltuk össze kidobált téglákból, hulladék gerendákból ezt a kunyhót.

Ha ledöntik, végzek magammal és az egész családommal! Munkához errefele a fehérek is nehezen jutnak, magamfajta cigánynak esélye sincs,

legfeljebb néhány eurós idénymunkára. Egyre kevesebb a segély, most meg már szomjazunk is. Eddig legalább a panelban lakók megszántak minket, vihettünk onnan egy vödör vizet – dől a panasz Karol Matából.

Hosszasat sóhajt Krusinszky Norbert, a kisváros alpolgármestere: – Régóta nyomasztanak bennünket a telepen élők szörnyű körülményei. Uniós pályázaton nyertünk több mint félmillió eurót, zöld övezetet, padokat tervezünk, aszfaltozott bekötőutat. Már több mint tíz konténer szemetet hordtunk el, legalább ennyi még ott éktelenkedik. A lakótömbök természetesen maradnak, azok felújítására azonban egyelőre nincs pénzünk, a bódékat és a többi tákolmányt sem döntjük le, de a lakóknak május végéig el kell távolítaniuk innen az építményeket.

Fürkésző tekintetek a bodollói telepen
Fürkésző tekintetek a bodollói telepen
Somogyi Tibor / Népszabadság

Több viharos lakossági fórum után ebben állapodtunk meg. Nincs mese, szeptemberig be kell fejezni a munkálatokat, különben elúszik a pénz. Szenvtelen hangon érvel Adriana Marusinová, a Kelet-szlovákiai Vízművek szóvivője is. – Kénytelenek voltunk elzárni a vízcsapot. A tulajdonosokat képviselő társaság, a Roma Lakóközösség (PRSB) már 34 354 eurónyi vízdíjjal maradt el. Többször megegyeztünk velük, hogy havonta, kisebb összegekben törlesztik tartozásaikat, de az elmúlt két évben egy centet sem fizettek, korábban pedig alig több mint kétezer eurót. Amíg nem fizetik ki a számláikat, vizet tőlünk nem kapnak.

Megvonja a vállát, amikor azt firtatom, ezután miként jutnak vízhez az ottani lakók. Nikola Kolozová, az önkormányzat munkatársa kisegíti: – Jövő héttől délelőttönként ciszternás kocsit küldünk oda, rövidesen pedig naponta egy-egy órára megnyitjuk valamelyik vezetékes csapot vagy közkutat fúrunk.

– A kutyákkal is jobban bánnak, mint velünk

– felelik dühödten a bodollói telep lakói, miután elmondom nekik értesüléseimet. Ravasz József, a pozsonyi Szent Erzsébet Egyetem tanszékvezető tanára szerint Szlovákiában egyre vészesebben ketyeg az etnikai bomba, hiszen mintegy 250 ezer roma még mindig a bodollóihoz hasonló gettókban, mélyszegénységben él.

– Ha nem cselekszünk, minden romát emberszámba véve, akkor bizony robbanhat is az a bomba – figyelmeztet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.