Kétszer is simán lerázta Orbánt a marokkói király

VI. Mohamed nemrég járt Budapesten, de annak ellenére nem volt hajlandó találkozni a miniszterelnökkel, hogy magyar részről kétszer is megkeresték emiatt – szellőztette meg a Magyar Nemzet. A Népszabadság kérdéseire sem a marokkói nagykövetség, sem a külügyminisztérium nem válaszolt.

VI. Mohamed március 22-én érkezett Budapestre Moszkva és Prága után. Repülőgépét – tudtuk meg – planespotterek szúrták ki a Ferihegyen, ahol meglehetősen ritka vendégnek számít a Royal Air Maroc valamelyik járata, főleg ha egy Jumbó Jettel érkezik. Információink szerint VI. Mohamedet ezután a Four Seasonsben látták – forrásaink szerint a szállodában két emeletet átépítettek a kedvéért –, a Magyar Nemzet pedig a pénteki számában írja, hogy az észak-afrikai ország uralkodója kétszer is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök kísérletét egy kétoldalú találkozóra.

VI. Mohamednek Vlagyimir Putyin orosz elnökre még volt ideje
VI. Mohamednek Vlagyimir Putyin orosz elnökre még volt ideje
Pool / Reuters

A marokkói küldöttség először egyszerűen csak elutasította a közeledést, másodjára aztán a magyar fél azt a választ kapta, hogy VI. Mohamed már elhagyta az országot. Az elutasítás kirívó lépésnek számít, a marokkói uralkodó legalábbis annak ellenére nem volt hajlandó találkozni Orbánnal, hogy Moszkvában és Prágában még szakított időt a helyi állami vezetőkre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium először a köztársasági elnöki hivatalhoz irányította a Magyar Nemzetet, később pedig úgy válaszolt, hogy a látogatást a marokkói nagykövetség szervezte, „ugyanakkor” a magyar illetékes szervek az ilyenkor szükséges támogatást megadták. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy nyilatkozott, ő az egészről csak azt tudja, hogy Magyarországot nagyon sokan szeretik, és vannak államfők, akik „titokban” Magyarországra jönnek azért, hogy jól érezzék magukat.

Lapunk az ügyben megkereste a marokkói nagykövetséget és az észak-afrikai ország külügyminisztériumát is, de a VI. Mohamed magyarországi látogatását firtató kérdéseinkre senki nem válaszolt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.