Kétszer antiszemitábbak a bécsiek, mint két éve

A Bécsi Zsidó Hitközség (IKG) vezetője szerint 2014-ben megkétszereződtek az antiszemita esetek az osztrák fővárosban az előző évhez képest - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) csütörtökön.

Oskar Deutsch hitközségi elnök tájékoztatása szerint nemcsak 2014-ben, hanem 2015 első három hónapjában is kiugróan nagy volt a hozzájuk bejelentett incidensek száma. Az elnök elmondta: emiatt számos zsidó hívő nyugtalan. Csak felügyelettel mennek zsinagógába és a gyermekeiket is csak kísérettel engedik iskolába.

Az ORF tájékoztatása szerint megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amiknek a hátterében az antiszemitizmus áll, de eddig fizikailag senki nem sérült meg. Oskar Deutsch szerint nagyrészt az interneten és a mecsetekben uszítanak a zsidók ellen.

"Néhány bécsi mecsetben a zsidók elleni gyűlöletet prédikálják, és ez ellen senki nem tesz semmit, még az iszlám hitközség sem" - mondta Deutsch, és reményét fejezte ki, hogy a társadalom egyértelmű választ ad az antiszemita uszításra.

Az osztrák statisztikai hivatal 2001-es népszámlálási adatai szerint Ausztriában 8140-en vallották magukat zsidónak, közülük 6988-an Bécsben élnek. A zsidó hitközség becslése szerint ma nagyjából 15 ezer zsidó él Ausztriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.