Kétszáz százalékkal nőtt az antiszemitizmus

Csehországban kezd divat lenni az online uszítás és gyűlöletkeltés. Tavaly 156 antiszemita cikk jelent meg az interneten – csaknem százzal több, mint egy évvel korábban. Nőtt az olvasottság is.
Csehországban nem túl gyakoriak, ezért nem is annyira nyugtalanítóak a zsidóellenes megnyilvánulások, mint Magyarországon vagy Franciaországban, ahol ezek a jelenségek a közéletben is felütötték a fejüket. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világhálón lényegesen megnőtt az antiszemita írások száma. – állapítja meg a prágai székhelyű Zsidó Hitközség (ZO) szokásos évi jelentése, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra. A dokumentum szerint tavaly a csehországi honlapokon 156 gyűlölködő cikk jelent meg, csaknem százzal több, mint egy évvel korábban.

Feltűnő a különböző összeesküvés-elméletek növekvő száma és olvasottsága is. Ezek jórészt azt bizonygatják, hogy a világ legbefolyásosabb tisztségeit zsidók töltik be. Külön említik Adam D. Bartos nevét, aki saját honlapján tünteti fel a csehországi zsidók névjegyzékét, amelyet rendszeresen frissít. Mostanában radikális szövegeket is feltölt, „Nem engedhetjük meg, hogy hazánk új Izrael legyen!" – jelszóval. Pozitívumként állapítják meg a szerzők, hogy csökkent a szélsőséges pártok támogatottsága, ezáltal a társadalomra gyakorolt hatásuk is, amelyet azzal magyaráznak, hogy ezeknek a tömörüléseknek nincsenek karizmatikus vezérei, az ideológiájuk pedig kiürült.

Eva Lorencová, a jelentés egyik szerzője megállapítja, hogy a prágai zsidó hitközség tavaly több rasszista indítékú incidensről szerzett tudomást. Az északkelet-csehországi Prelouc gimnáziumában egyik diákot zsidó származása miatt zaklatták és gúnyolták az osztálytársai. Az egyik morvaországi városban pedig horogkereszteket mázoltak arra a családi házra, amelyben a zsidó hitközség egyik helyi aktivistája lakik. Prágában néhányszor suhancok sértegették a zsinagógából kilépő személyeket. Egy alkalommal pedig sírokat rongáltak meg az új prágai zsidó temetőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.