Kétmillió forint Tony Blair percdíja

A világ legdrágább szónoka Tony Blair volt brit kormányfő, aki egyik legutóbbi előadásáért percenként kétmillió forintnak megfelelő összeget kasszírozott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap beszámolója szerint a miniszterelnöki tisztségéből csaknem két éve menesztett Blair a különböző rendezvényeken azóta elmondott beszédeivel már több mint 15 millió fontot (ötmilliárd forintot) keresett.

Tony Blair
Tony Blair

Az újság megírja, hogy a brit politikus például a múlt hónap végén egy félórás előadásért - amelyet a manilai egyetemen tartott - 200 ezer eurót (182 ezer fontot) kapott. Ráadásul ugyanaznap volt még egy hasonló fellépése az egyik manilai luxusszállodában.

A konzervatív lap nem minden irónia nélkül idéz néhány elemet a százezrekért mért beszédekből. Blair megállapította egyebek mellett, hogy "a politika fontos dolog, de sok minden, ami jelenleg zajlik, nem túl felemelő". Kifejtette, hogy "a vallás erőt adhat, de ürügyként használhatják gonosz cselekedetekhez is".

A The Sunday Times szerint sok közéleti szónoknak csökkentenie kellett az előadásaiért számlázott összegeket a recesszió miatt, Blair beszédeit azonban változatlanul nagy pénzekkel díjazzák.

A lap összehasonlításként megemlíti, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök általában 150 ezer dollárt (103 ezer fontot) kap egy-egy előadásért. A januárban leköszönt George Bush is hasonló bevételeket könyvelhet el beszédeiért, amióta kiköltözött a Fehér Házból, bár az ő esetében "valószínűtlen, hogy ez a díjazási ráta sokáig tartható lesz" - írja a The Sunday Times.

Tony Blair viszont akkor is csinos pénzeket keres, amikor éppen nem a szónoki emelvényen áll. A volt brit kormányfő a világ egyik legnagyobb befektetési csoportjához, a JP Morgan Chase-hez szegődött tanácsadónak évi kétmillió font javadalmazás fejében, és további 500 ezer fontot kap a Zurich Financial Services pénzügyi szolgáltató csoporttól, hasonló munkakör ellátásáért.

Készülő memoárkötetéért pedig hírek szerint 4,6 millió font előleget vett fel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.