galéria megtekintése

Kétmillió euróért megvették a miniszterelnököt?

Gyülekeznek a viharfelhők Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő feje fölött, miután neve felmerült egy több millió eurós vesztegetési botrányban.

„Majd elmagyarázom, amikor találkozunk, te lúzer!" – torkollta le Liviu Mihaiu román újságírót és környezetvédő aktivistát Sorin Ovidiu Vantu médiamágnás. Az idézett mondat egy 2008-as telefonbeszélgetés során hangzott el, miután Mihaiut a Duna-delta kormányzójává nevezte ki az akkori román kormányfő. A váratlan gesztus mögött a korrupcióellenes ügyészség szerint Vantu deltabeli érdekeltségei álltak, valamint kétmillió euró: ennyit ígért ugyanis Vantu a kormányfő aláírásáért.

Értékes családi kapcsolat. Olteanu és Tariceanu
Értékes családi kapcsolat. Olteanu és Tariceanu
Forrás: Mediaworks

Vanturól köztudott, hogy ő állt a kilencvenes évek végi, FNI néven ismert piramisjáték mögött. A felelősségre vonást egészen 2015 februárjáig sikerült megúsznia, ám ekkor hat év és négy hónap börtönre ítélték. A médiamogul addig érinthetetlennek érezhette magát. Az ügyészek szerint 2008 nyarán felvette a kapcsolatot Bogdan Olteanu egykori képviselőházi elnökkel, a Román Nemzeti Bank későbbi kormányzóhelyettesével. A fiatal házelnök egymillió euró fejében vállalta, hogy közbenjár a kormányfőnél, Calin Popescu Tariceanunál.

 

A miniszterelnök 2008. szeptember ­18-án ki is nevezte Mihaiut a Duna-delta kormányzójává. Vantu ekkor további egymilliót ígért a miniszterelnöknek, valamint vállalta a Nemzeti Liberális Párt támogatását a ­2008-as parlamenti választási kampányban. Nem tudni, hogy a volt miniszterelnök – aki rokona Olteanunak –, megkapta-e a neki szánt milliót. Az ügyészek szerint a kenőpénz másik része Ciprus és Bulgária érintésével eljutott Vantu egyik bizalmasához, aki leszámolta Olteanunak, a Nemzeti Liberális Párt székházában lévő irodájában.

A házelnök, Olteanu karrierje mindennek mondható, csak egyenes ívűnek nem. 2009-ben mindössze 38 évesen, egyik napról a másikra foglalta el a kormányzóhelyettesi pozíciót a Román Nemzeti Bankban, ráadásul úgy, hogy nincs pénzügyi vagy közgazdasági végzettsége. Váratlan őrizetbe vétele óta egyre-másra látnak napvilágot a pikáns részletek, amelyek nemcsak a politikai korrupcióról beszélnek, hanem a korabeli sajtó működéséről is sokat elárulnak. A fent említett beszélgetés az Academia Catavencu élclap részvényeinek átadásáról szól. Vantu a 2000-es évek közepén médiabirodalom építésébe kezdett. Megvásárolta egyebek mellett az akkor legnézettebb hírtelevíziót – Realitatea – és a rendszerváltás utáni első nyugati típusú minőségi napilapot – Cotidianul –, amelyben rendszeresen publikált a romániai közélet és irodalom színe-java.

Kiderült például, hogy Mihaiu nem szívesen „igazolt át" a Duna-delta kormányzói székébe, ám Vantu ellentmondást nem tűrő hangon torkollta le az újságírót. ­Mihaiu egyébként állítja: nem volt tudomása a kinevezése hátterében zajló egyezkedésekről, csúszópénzről pedig végképp nem hallott. Ha ez igaz, akkor csakis a véletlennek tudható be, hogy a kinevezése után alig két héttel Vantu megkapta a delta kormányzóságától a környezetvédelmi engedélyt két úszó üzemanyagtöltő állomásra, amire korábban évekig hiába pályázott.

Az egykori kormányfő ellen pedig újabb vizsgálat indulhat, miután kiderült, hogy a minap az illetékes bukaresti hivatalnál várakozó mintegy ezer állampolgárt megkerülve, alig húsz perc alatt újította meg a jogosítványát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.