Kétharmadot szerzett Mugabe pártja?

A 89 éves Robert Mugabe az elnökválasztáson a szavazatok hetven százalékát kaphatta meg, pártja pedig kétharmadot szerezhetett a parlamentben az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján.

Hivatalos eredményt ugyan még nem hirdettek – a választási bizottságnak erre öt napja van –, a 89 éves Mugabe pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) azonban már bejelentette győzelmét. A ZANU-PF szóvivője szerint az elnöki posztért a hetedik alkalommal induló Mugabe a voksok 70 százalékát kaphatta, míg a párt a parlamenti képviselői helyek kétharmadát szerezhette meg. A 210 választókerületből eddig 62-ben hozták hivatalosan nyilvánosságra az adatokat, és ezek közül Mugabe pártja 52-ben győzött. (Nem hivatalos eredményt tilos közzétenni, a rendőrség figyelmeztetett is, hogy aki ilyet tesz, az ellen fellépnek.) Ekkora többséggel a ZANU-PF egyedül is át tudja írni az alkotmányt, amelyről idén tavasszal tartottak sikeres népszavazást.

A 2008-as választásokat a két párt híveinek véres összecsapásai követték. Dél-Afrika közvetítésével sikerült megállapodásra jutniuk, mely szerint Mugabe elnök maradt, Morgan Tsvangirai pedig miniszterelnök lett. A vérfürdőnek ugyan véget vetettek, és a gazdaságot is sikerült valamennyire stabilizálni, az ellentétek miatt azonban gyakorlatilag működésképtelenné vált a zimbabwei vezetés.

A nyugati megfigyelők nem vehettek részt a szerdai elnök- és parlamenti választásokon, az Afrikai Unió (AU) azonban képviseltette magát. Az AU missziójának vezetője, Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök kijelentette, hogy szabadnak, igazságosnak és hitelesnek látta a voksolást. Jelentettek ugyan pár esetet, de ezek nem befolyásolják a végeredményt.

Tsvangirai és pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) az egész szavazást egy „nagy komédiának” nevezte. Szerintük adminisztratív szempontból és jogilag sem volt minden rendben, ami miatt megkérdőjelezhető az eredmény legitimitása. A Zimbabwei Választási Támogató Hálózat (ZESN), a legnagyobb helyi megfigyelő szervezet szerint is helytelenül zajlott a voksolás, közel egymillió ember ugyanis nem tudta leadni szavazatát. Hazaküldték őket, főleg a városokban, ahol Tsvangirai támogatói vannak többen. A ZESN szerint a regisztrációnál volt probléma, a választói joggal rendelkező vidékieknek ugyanis 99,7 százalékát, míg a városiaknak csak 67,9 százalékát regisztrálták.

Obasanjo az al-Dzsazírának nyilatkozva megkérdőjelezte a ZESN állításait, amelyek szerinte nem bizonyíthatóak. A regisztrációval kapcsolatos aggodalmait az MDC-nek amúgy is a választás előtt, nem pedig utána kellett volna bejelentenie. Ráadásul a regisztráció vezetője elmagyarázta neki, hogy miért vannak anomáliák a listán, és biztosította, hogy náluk megvannak a pontos születési és halálozási adatok, írja a BBC.

Választási biztosok ellenőrzik a dokumentumokat Hararéban
Zimbabwean election officials check documents as voting gets underway in Harare, July 31, 2013. Zimbabweans voted on Wednesday in a fiercely contested election pitting President Robert Mugabe against Prime Minister Morgan Tsvangirai, who has vowed to push Africa's oldest leader into retirement after 33 years in power. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.