Kétezer menekült veszett a hullámokba

Mintegy kétezer menekült, illetve illegális bevándorló tűnt el idén a Földközi-tengeren való átkelés közben, főképp az európai országok kellő segítségnyújtásának hiányában - mondta szerdán Rómában az a holland szenátor, akit az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése bízott meg az ilyen esetek kivizsgálásával.

Az ET felkérésére Tineke Strick vezeti a vizsgálatot az idén áprilisban és májusban tengerbe veszett menekültek és illegális bevándorlók sorsával, valamint a segítségnyújtás hiányával kapcsolatban. Mint elmondta, mindenekelőtt a Guardian brit lap által májusban feltárt esetre összpontosít; akkor egy átkelő hajó 72 utasából 61-en haltak meg, miközben az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét próbálták meg elérni. „Szeretnénk tényeket letenni az asztalra, és megérteni, hogy mi történt. Hogy kommunikációs probléma volt-e, vagy úgy döntöttek, hogy nem avatkoznak be, nem mentik meg őket..." - magyarázta Strick.

A szenátornő, aki azért utazott Rómába, hogy találkozhasson a túlélőkkel, valamint az olasz hatóságok képviselőivel, hangsúlyozta, hogy a rendelkezésére álló legutóbbi információk szerint „idén az év eleje óta mintegy 2000 ember tűnt el" a Földközi-tengeren. „Az Európai Unió tagjai nem reagáltak megfelelően, el kellett volna fogadniuk a menekültek számának megugrását, s nagyobb támogatást kellett volna nyújtaniuk Olaszországnak és Máltának a kialakult válság kezelésében" - vetette szemükre az AFP-TV-nek adott interjújában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.