Két éven belül jöhet a szabadkereskedelem

Átfogó szabadkereskedelmi tárgyalások indulnak az Egyesült Államok és az Európai Unió között – jelentette be szerdán Brüsszelben Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután évértékelő beszédében Barack Obama amerikai elnök hasonlóan nyilatkozott.

A megállapodással a világ legnagyobb szabad-kereskedelmi térsége jöhet létre, amely Karel De Gucht, kereskedelemmel foglalkozó EU-biztos szerint az európai gazdaság GDP-jének 0,5 százalékos lökést adhat 2027-ig, ami 86 milliárd eurónyi éves plusz jövedelmet jelent, illetve 0,4 százalékos bővülést hoz az Egyesült Államok gazdaságának.

Az előkészítő tárgyalások már 2011 ősze óta folynak. A bizottságnak még mandátumot kell kapnia a tárgyalások lefolytatására a tagállamoktól, de a cél az, hogy a tárgyalások a nyár vége előtt meginduljanak, és két éven belül eredményt hozzanak. A két gazdasági hatalom abban reménykedik, hogy a megállapodás segíti a válságból való kilábalást és munkahelyeket teremt.

Jelenleg naponta kétmilliárd euró értékű áru és szolgáltatás cserél gazdát az Egyesült Államok és az Európai Unió között. A két unió együttesen a világ GDP-jének 47 százalékát adja, és a világkereskedelem harmada a két blokk között folyik. Barroso kitért rá, hogy a létrejövő megállapodás az világkereskedelmi szabályok alakulására is hatással lesz.

A két gazdasági nagyhatalom között már most is nagyon alacsonyak a vámok (átlagosan 4 százalékosak), így a tárgyalások a piacok megnyitására, illetve a szabályok harmonizálására koncentrálnak majd elsősorban a közbeszerzések, befektetések és szolgáltatások terén. De Gucht EU-biztos szerint a szabályok jelenleg olyan terhet rónak a vállalkozásokra, mintha 10-15 százalékos vámok lennének érvényben.

Az Európai Bizottság kemény tárgyalásokra számít, főleg a mezőgazdaság területén, ahol az Egyesült Államok szeretné, ha az EU enyhítené a genetikailag módosított és hormonkezelt termékekre vonatkozó szabályait. Barroso ugyanakkor közölte, nem engedek a fogyasztók egészségének védelméből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.