galéria megtekintése

Két nő, nem egy eset

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.

Kőműves Anita–Szőcs László
Népszabadság

Mintha csak összebeszéltek volna az Atlanti-óceán két oldalán: egyazon napon távozott a The New York Times és a párizsi Le Monde, az egyetlen francia nyelvű világlap főszerkesztőnője. A 60 éves Jill Abramsont váratlanul elbocsátották, míg nála tizenhárom esztendővel fiatalabb francia kolléganője, Natalie Nougayrede lemondott szerdán. Közös volt bennük, hogy első nőként irányíthatták a tekintélyes újságokat.

Abramsont 2011-ben nevezték ki, ami történelmi lépésnek számított. Most viszont a lap kiadója, egyben az igazgatótanács elnöke, Arthur Sulzberger váratlanul szerkesztőségi értekezletet hívott össze, amelyen bejelentette, hogy Abramson távozik, helyét pedig az eddig főszerkesztőhelyettesként dolgozó Dean Baquet veszi át. Az 57 éves, Pulitzer-díjas Baquet kinevezése is történelmi pillanat: ő az első fekete főszerkesztője a hétköznap 1,8 milliós példányszámú lapnak. Abramson nem volt jelen a bejelentésen. Mint arra a sajtókommentárok rámutatnak: nem is próbált úgy tenni, mintha önként távozna. Sulzberger a döntését azzal indokolta, hogy a főszerkesztőcsere változásokat hoz a szerkesztőség menedzsmentjében.

Abramson
Jill Abramson
Kena Betancur / Reuters

A döntés magát a NYT szerkesztőségét is váratlanul érte. Azonnal megindultak a találgatások, hogy vajon mi állhat a háttérben. Sokan kezdték idézni a Politico egy évvel ezelőtti cikkét, amely szerint Abramson szobájába hívatta, majd leteremtette Baquetet, aki kirohant, bevágta az ajtót, és ököllel belecsapott a falba. A cikk ezután több forrásra hivatkozva azt állította: Abramson népszerűtlen, mert fölényes stílusban bánik a munkatársakkal. Ellene fordult a hangulat amiatt is, hogy főszerkesztői évei alatt több elbocsátási hullámra is sor került. A The New Yorker magazin mást sejt a háttérben. Úgy értesült, hogy Abramson a közelmúltban összekülönbözött a cégvezetéssel, mert megtudta, hogy sokkal kevesebbet keres elődjénél, Bill Kellernél. A lap egyes forrásai szerint a különbség nem volt jelentős,mások szerint pedig Sulzberger úgy tartotta korrektnek, hogy ha takarékosságra kényszerül a lap, ez a vezetők fizetését is érintse.

 
Nougayrede
Natalie Nougayrede
Miguel Medina / AFP

A The New Yorker szerint az is konfliktust okozott, hogy Abramson erősen lobbizott amellett: a NYT vegyen fel új főszerkesztő-helyettest a digitális tartalom felügyeletére. Egyébként éppen Abramson volt, akinek vezetése alatt a NYT elkészítette a Snowfall címet viselő digitális, multimédiás cikket egy halálos kimenetelű lavinabaleset okairól. Ez azóta a szakmában fogalommá vált, megújította az újságcikkek digitális formáját, és Pulitzer-díjat is hozott a lapnak. A sajtóhírek szerint Abramsonnal ellentétben Baquet könnyebben szót ért a munkatársakkal, akik jobban elfogadják. Mint maga nyilatkozta: temperamentumos, de dühét inkább a falakon tölti ki...

A Le Monde-nál a szerkesztőség képviselői (egy blokkoló kisebbségi részvénypakett alkotóelemeként) mind jogilag, mind pedig a mindennapi gyakorlatban nagyobb beleszólást élveznek a döntések meghozatalakor. Így a korábban a lap moszkvai tudósítójaként is dolgozó, többszörös díjnyertes Nougayrede megválasztásának és távozásának körülményei is eltérnek az óceán túlpartján bekövetkezett váltástól. Gyakorlatilag túl nagy falatnak bizonyultak számára az idén a hetvenedik születésnapját ünneplő, patinás szerkesztőség „túlméretezett egói”, valamint a három főrészvényes milliomos. Közvetlenül pedig a nyomtatott lap és az elektronikus kiadás „integrált szerkesztőségnek” nevezett összehangolásába, hatvan fő belső áthelyezésének tervébe bukott bele, hónapokig húzódó válság után.

2013 márciusában a főrészvényesek jelölése után a „Szerkesztők társasága” csaknem 80 százalékos többséggel támogatta a poszton, most viszont ugyanez a grémium lakonikus, kétmondatos közleményben köszöni meg a fáradozásait. Átmenetileg a tudományos zsurnaliszta Gilles van Kote az utód, de később ugyancsak választás dönt a 303 ezer nyomtatott példányban megjelenő Le Monde első számú szerkesztőjéről. Nougayrede a posztja „drasztikus megnyirbálására irányuló akaratról”, illetve „közvetlen és személyes támadásokról” is említést tesz az ügynek teljes újságoldalt szentelő pénteki lapszámban megjelenő közleményében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.