Készültséggel válaszolnak az észak-koreai fenyegetésre

A legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget és az ázsiai országban állomásozó amerikai katonai kontingenst. Az észak-koreai fenyegetéssel, a sztálinista diktatúra által a múlt héten phenjani bejelentés szerint hidrogénbombával végrehajtott nukleáris kísérlettel indokolt intézkedést Li Szun Csin, a dél-koreai fegyveres erők vezérkari főnöke és az amerikai csapatok parancsnoka, Curtis Scaparrotti rendelte el. A döntést akkor jelentették be, amikor együtt ellátogattak az amerikai és dél-koreai katonák közös támaszpontjára, Oszanba.

Phenjan ugyanakkor „atomválasszal" fenyegetőzött arra az esetre, ha az Egyesült Államok stratégiai fegyvereket telepít Dél-Koreába. „Az atomra atommal felelünk" – idézte az észak-koreai vezető napilap, a Nodom Szinmun cikkét a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Márpedig az USA éppen ilyen fegyvereket küld a térségbe: Guamra, a csendes-óceáni amerikai bázisra érkezett egy B-52-es hadászati bombázó, a fedélzetén nukleáris robbanófejjel felszerelt manőverező robotrepülőgépekkel. Felvetődött az is, hogy Japánból Dél-Koreába telepítik a USS Reagan atommeghajtású repülőgép-hordozót, és atom-tengeralattjárókat, valamint F-22 Raptor típusú vadászrepülőgépeket is odaküldenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.