Kerry moldovai villámlátogatás során biztosította az elnököt támogatásáról

John Kerry személyében szerdán két évtizede először látogatott amerikai külügyminiszter Moldovába, egyértelműen a támogatás jeleként az egykori volt szovjet köztársaság iránt, amely orosz nyomás közepette is az Európai Unió felé közeledik.

Az üzenetet Kerry azzal tette még nyomatékosabbá, hogy eredeti programján módosítva kihagyta az Ukrajnában tervezett miniszteri tanácskozást, miután a kijevi kormány Moldovával ellentétben éppen fordítva cselekedett a múlt héten, amikor az EU-val szemben Moszkvát részesítette előnyben.

Oroszország még szeptemberben jelentett be import-tilalmat a moldovai borokra és konyakra, formálisan ezt azzal indokolták, hogy nem javult a minőség. Moszkva bírálói szerint azonban döntés politikailag motivált volt - írja a Reuters.

"Azért vagyok itt, hogy biztosítsam róla, az Egyesült Államok önök mellett áll" – mondta Nicolae Tomitfi elnöknek a találkozón John Kerry.

Az amerikai külügyminisztert kísérő egyik illetékes szerint Washington most az EU-val együtt igyekszik segíteni a moldovai borászatnak termékei értékesítésében a nyugati piacokon. Az EU már gyakorlatilag eltörölte a vámtételt a moldovai borokra. Gesztusértékű, hogy Kerry a négyórásra tervezett látogatása során a főváros, Chisinau (egykor Kisinyov) közelében felkeresi a Cricova borászatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.