Embereket feszítenek keresztre Szíriában

Kedden hét embert – köztük öt 18 év alatti gyereket végeztek ki és kötöztek kereszthez az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű dzsihádista szervezet tagjai. 

Az al-Kaidához köthető csoport közszemlére a kivégzettek közül csak kettőnek a holttestét tette, mivel a maradék öt személy még nem érte el a 18 éves korhatárt - állítja az Emberi Jogok szíriai megfigyelő központja.

A Szíria északnyugati tartományában, ar-Rakkában történt kivégzésekre több, egymást nem kizáró magyarázat is van. Az ISIS ellen áprilistól aktívan fellépő csoport szerint miattuk történnek a kivégzések, azonban az sem kizárt, hogy a dzsihádista csoport a szervezeten belüli belső megtisztulás és figyelmeztetés miatt statuált példát – állítja a CNN.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam csoport ellen a „csendben lemészárolt Rakka"-nevű szerveződés áprilisban kezdett kampányba. A megmozdulásra a dzsihádista csoport egyből reagált : szóban halálra ítélte az ellenzőket hitetlenségükért és mert a szekularizmust, azaz világiasodást képviselik. Az ISIS nagy összegű pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki bármilyen információt tud az aktivistákról – állítja az emberi jogok szíriai megfigyelője.

A tüntető csoport bízik a nyilvánosságban, biztonságukat részben az egyik közösségi portálon indított oldalukban látják, ahol már 12 ezer követőjük van– nyilatkozta az egyik vezető. Az aktivisták az oldalon keresztül közlik a ar-Rakkában történt bűncselekményeket, újabb elkövetéseket és fellépésre buzdítják a lakosságot.

Az ISIS első kivégzése még márciusban történt. Akkor egy pásztort lőttek fejbe, akit lopással és gyilkossággal vádoltak. A szír közmédiában megjelent egy videó a kikötözött testről, rajta a dzsihádista csoport nevével és zászlajával.

Az ISIS ezekkel azt üzeni, hogy aki az ő szabályaik ellen van, az Isten szabályai ellen van és azok, akik az ISIS ellenségei, Isten ellenségei és így a legsúlyosabb büntetést érdemlik – nyilatkozta a CNN-nek egy iszlámmal foglalkozó amerikai adjunktus. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.