galéria megtekintése

Trágárságai miatt nem beszélhet a cseh elnök a közrádióban

Januártól a Frekvence 1 prágai kereskedelmi rádió sugározza élőben Milos Zeman beszélgetőműsorát, ugyanis a cseh közrádió (CRo) vezérigazgatója az elnöknek az egyik adásban elhangzott trágár kifejezései miatt levélben közölte vele, hogy ezentúl csak felvételről hajlandók közvetíteni az interjút.

Az államfő nem egyezett bele ebbe, s a felkínált módszert cenzúrázásnak minősítette. Ezután ajánlotta fel Miroslav Skoda, az egyik legnépszerűbb cseh kereskedelmi rádió vezérigazgatója azt, hogy hajlandók továbbra is élőben közvetíteni a rendszerint nagy hallgatottságnak örvendő műsort.

Milos Zeman (balra) a csúnya szavakat Karel Schwarzenbergtől (jobbra) tanulta
Milos Zeman (balra) a csúnya szavakat Karel Schwarzenbergtől (jobbra) tanulta
David W Cerny / Reuters

Milos Zeman némi gondolkodás után igennel válaszolt a felkérésre. Az első adást január 4-én, délután ötkor sugározzák Az elnök sajtóklubja (Prezidentský Pressklub) címmel.

 

Radka Pilzová, a Frekvence 1 szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy interaktív műsort terveznek, melynek során a hallgatók kérdéseket tehetnek fel az elnöknek, még vitába is szállhatnak vele, ha szükségét érzik.

- Valóban demokratikus társadalomban minden hallgató joga, hogy általa fontosnak és időszerűnek tartott közügyekről nyilvánosan is elmondhassa a véleményét, egyúttal pedig azonnal értékelhesse az elnök válaszait - tette hozzá a szóvivő.

A cseh elnökök vidéki rezidenciájáról, Lányból közvetített beszélgetőműsorok hagyományát amerikai mintára Václav Havel alapozta meg, közvetlenül a rendszerváltás után. Ő egészen a haláláig rendszeresen kifejtette a véleményét főleg az időszerű társadalmi és belpolitikai kérdésekről. Milos Zeman is élt ezzel a lehetőséggel.

Októberben azonban az egyik adásban trágár szavakat használt. Bírálta a cseh kabinetet, mert a vétója ellenére a kormánypárti többség elfogadta az állami tisztségviselők jogállásáról rendelkező „kurva rossz" törvényt. A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit szól a Pussy Riot tagjainak bebörtönzéséhez, az államfő így válaszolt:

„Amit tett ez a pornográf banda a pravoszláv templomban, az minimum garázdaság, egyébként pedig a társaság egyik tagja várandósan nyilvános helyen szeretkezett, ami ugyancsak felháborító"

– közölte, majd ő kérdezte meg a közrádió munkatársát, hogy tudja-e, mit jelent az a szó, hogy pussy? S azonnal válaszolt is:

„Hát azt, hogy punci. Szóval kurva itt, kurválkodás ott, punci amott, ezt az ügyet sok mindennek lehet nevezni, de politikai ítéletnek semmiképpen"

– válaszolta.

A cseh elnök kendőzetlen válaszai országszerte felháborodást váltottak ki, melyekre a szóvivője azzal védekezett, hogy Milos Zeman a trágár szavakat Karel Schwarzenberg volt külügyminisztertől, jelenlegi ellenzéki pártelnöktől tanulta, aki minden második mondatában nyilvánosan valakit lemarház és egyre gyakrabban ismétli, hogy szar az egész helyzet.

A cseh Médiatanács ezt az érvelést nem fogadta el, s megállapította, hogy a cseh közrádió saját etikai kódexét sértette meg, miként a vonatkozó törvényt is azzal, hogy a trágár kifejezések az éterbe kerültek.

Pénzbírságot nem szabtak ki, mert elismerték a helyzet különlegességét. A testület állásfoglalása szerint a műsorvezetőnek kellett volna azonnal legalább rendre utasítania az államfőt, amit meglepetésében és tekintélytiszteletből nem tett meg. Peter Duhan, a CRo vezérigazgatója ezután döntött úgy, hogy nem hajlandók élőben közvetíteni Milos Zeman beszélgetőműsorát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.