Halálos katasztrófához vezetett a sorozatos mutyizás

A kínai rendőrség 12 embert vett őrizetbe, a Legfőbb Ügyészség pedig 11 hatósági személy ellen foganatosított intézkedést a tiencsini ipari telepen történt, legalább 139 emberéletet követelő robbanások kapcsán - közölte csütörtökön a közbiztonsági minisztérium.

Az őrizetbe vettek között van a tiencsini önkormányzat szállítási bizottságának feje és a kikötőt üzemeltető vállalat elnöke. A szállítási minisztérium egyik vezetőjét, Vang Csin-vent pedig hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. A törvényeket megsértve segített a felrobbant raktár tulajdonosának, a Zsujhaj International logisztikai vállalatnak a veszélyes anyagok tárolásához szükséges engedély, illetve a biztonsági igazolások megszerzésében.

Nyomozás folyik a telepet működtető vállalat elnöke és helyettese, illetve igazgatósági tagok ellen is. Őket azzal gyanúsítják, hogy vállalatuk jogellenesen tárolt veszélyes anyagokat.

A vizsgálatban érintettek a fuvarozást szabályozó hatóságok illetékesei, munkavédelmi és földhivatal tisztségviselők, törvénytelenül kiadott vámengedélyek kiállítói.

A hatósági eljárás során voltak, akiket rendőrök vezettek elő, mások óvadék ellenében egyelőre szabadlábon lehetnek, megint mások - így a vállalat menedzserei - házi őrizetben vannak, egyeseket letartóztattak.

Az augusztus 12-én történt robbanásokban és az ezt követő tűzben a legfrissebb hivatalos hírek szerint 139-en haltak meg. Több mint két héttel a történtek után még mindig 34 embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A detonációk csaknem 17 ezer háztartásban okoztak károkat az ipari telep két kilométeres körzetében.

Az előzetes becslések szerint a biztosított kár összege 1-1,5 milliárd jüan (43,5-65 milliárd forint) között lehet. Az érintett területen több mint 8 ezer új autó vált ronccsá. Megfigyelők szerint a jelentős veszteség arra fogja ösztönözni a biztosítótársaságokat, hogy a jövőben körültekintőbben járjanak el ügyfeleik ellenőrzésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.