Kérdőre vonják az Európai Bizottságot az Orbán-kormány miatt

Az EP liberális frakciójának nem sikerült megszereznie a politikai csoportok többségének a támogatását, ezért a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindítása egyelőre nem kerül napirendre az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában.
A szakbizottság hétfő esti strasbourgi vezetőségi ülésén csak a Zöldek álltak ki a liberálisok javaslata mellett, hogy kezdődjön uniós vizsgálat annak megállapítására, fennáll-e az alapvető jogok súlyos megsértésének a veszélye Magyarországon. A szocialisták nem támogatták a kezdeményezést, viszont javaslatukra az állampolgári jogi bizottság vezetése úgy döntött, hogy kérdőre vonja az Európai Bizottságot: miért nem kezdeményezett vizsgálatot a magyar kormánynak az alapvető jogokat, a demokráciát és a jogállamot érintő tevékenységéről.

A magyarországi helyzetről idén júniusban elfogadott EP-jelentés felszólította az uniós végrehajtó testületet, hogy kezdjen vizsgálatot, és annak eredményeiről szeptemberig számoljon be a képviselő-testületnek. Mivel a Bizottság ennek nem tett eleget, a parlamenti szakbizottság vezetése most úgy döntött, hogy szóbeli kérdést intéz Junckerékhez: miért nem léptették életbe azt a mechanizmust, amelynek révén értékelni lehet, hogy egy tagállam eleget tesz-e az uniós szerződésekben lefektetett demokratikus értékeknek?

Forrásaink szerint a „nukleáris opció”, vagyis akár a szavazati jog megvonását is eredményező szankciós eljárás továbbra is a lehetőségek között van. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták kompromisszumos javaslatát a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője is támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.