Ötven euró kenőpénzt kértek a rendőrök – állítja egy menekült

Ötven euró csúszópénzt kértek a magyar rendőrök néhány menekülttől azért, hogy ne regisztrálják és ne vigyék el őket – állítja a BBC riportja.

A brit hírtelevíziónak Bécsben nyilatkozott egy szír menekült nő, aki elmondta, hogy magyar rendőrök kenőpénzt kértek tőle, cserébe haladhattak tovább Ausztria felé.

BBC végigkövette Nur Amar útját Törökországtól Svédországig. A lány anyját hátrahagyva jutott el Svédországig, apját a háborúban elvesztette.

A riportban szó esik róla, hogy ha a lányt elkapják valamelyik EU-s országban, és regisztrálják, akkor a Dublini Szerződés szerint oda toloncolják vissza, ahol regisztrálták. A lánynak társaival Magyarországon sikerült elkerülnie a regisztrációt, mivel a hatóságok Budapesten 50 euró kenőpénz ellenében elengedték őket.

Nurnak így gond nélkül sikerült elérnie az álom-úticélt, Svédországot. A lány itt regisztrált először, és folyamodott menekültstátuszért. A skandináv országban az EU egyik legbefogadóbb menekülttörvénye van érvényben, így a lány valószínűleg letelepedhet Svédországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.