Keményen odacsaptak Magyarországnak az észtek

Szeptember végén az észt kormány bezárta budapesti nagykövetségét válaszul arra a lépésre, hogy a magyar külügy korábban megszüntette képviseletét Észtországban. Ennyivel azonban nem zárult le a történet. A legnagyobb észt napilap kedden egy videót közölt Budapestről, melyben a magyar főváros sötétebb oldalát mutatják be.
A magyar fővárosról került fel videó a Postimees észt napilap online oldalára. A kormánypárti, nemzeti-liberális lap a felvételeken Budapest előnytelenebb arcát mutatta be. Az észt videót az Indexnek sikerült lefordíttatnia.

A magyarok nem tekintik magukat finnugornak, sokkal inkább sumernek – kezdi a narrátor a felvezetésben. A feltöltött felvételen a magyar fővárost egy lepukkant, balkáni városként mutatják be. A felvételek nagy része a VIII. kerületben és a Nyugati pályaudvarnál készült.

A Józsefvárosi Bókay János utca sarkán egy NO EU graffiti. Pár házzal odébb egy „Elszámoltatjuk a bankokat" feliratú óriásplakát. A Nyugati téri káosz, nemzeti dohánybolt és az Arbat orosz specialitások boltja is bekerült a videóba.

A felvételen szinte végig csak Stier Gábor beszél, aki a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője, A Putyin-rejtély című könyv szerzője. Az Index szerint az újságíró arról híres, hogy szinte már szerelmes Putyinba, ezért az észt lap jól csőbe is húzta őt. Ilyeneket mond a videóban:

„Magyarországot diktatúrának nevezni gorombaság. Nekünk rendes európai demokráciánk van. Igen, ez egy kicsit másfajta demokrácia. Ez nem liberális demokrácia. Ez demokrácia."

Stier azt is megjegyzi, neki nem tetszik az állami monopólium a dohányárusítás piacán, de mindegy is számára, mert nem cigizik. Hozzáteszi: „Ausztriában ugyanígy van".

Putyin és Oroszország kapcsán a Magyar Nemzet publicistája a felvételen elmondja: ideológiailag könnyebb az oroszok felé nézni, mert ma már nem fenyeget kommunizmus. Szerinte a magyarok szeretik Putyint, mert azt gondolják, Magyarországnak kemény kézre van szüksége.

A tallinni magyar nagykövetség bezárását Észtországban nagy megdöbbenéssel fogadták. Korábban Urmas Paet észt külügyminiszter azt mondta, megfelelő válaszlépés, ha ők is megszüntetik külképviseletüket Magyarországon. Ezért szeptember 30-án bezárt Budapesten az észt nagykövetség, de az Észt Intézet továbbra is működik Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.