Utolsó figyelmeztetés? Clinton is levelet írt Orbánnak

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso után az amerikai külügyminiszter is üzent a magyar kormányfőnek.

Terjedelmes levélben küldött figyelmeztetést Orbán Viktornak december 23-án az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton – tudta meg lapunk washingtoni forrásokból. Információnk szerint az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét, miután a tengerentúli sajtó már hetek óta visszhangzik az Orbán-kormány törvényalkotási ámokfutásának újabb és újabb epizódjaitól. A levelet ismerő forrásunk szerint abban a korábbiaktól eltérően csupán egy-két mondat szólt a magyar demokratikus hagyományokról és azok dicséretéről, minden további szava bírálat.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Charles Gati elmondta: a korábbi amerikai üzenetekhez képest ebben a levélben már változtak a hangsúlyok, már nem 60-70 százaléka dicséret. Ez utóbbi azért megtalálható a levélben, a magyar demokráciát nem tartja elveszett ügynek, ám a hangsúly nem itt van. „Egyfajta utolsó figyelmeztetés ez, hogy Orbán Viktor tegye meg, amit még meg lehet tenni" – mondta a rádiónak a magyar származású politológus professzor, aki maga is olvasta a levelet.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként felbukkan, hogy a Klubrádió frekvenciáját másnak ítélték. Egyik forrásunk megjegyezte, „több alkalommal is jeleztük aggodalmunkat, és figyelmeztettünk, hogy az alkotmány nagyszabású reformjában is meg kell őrizni az egyéni szabadságjogok, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét, és a változtatásokat átláthatóan, a szükséges viták nyomán kell végrehajtani”.

A levélben Clinton „alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba” – erősítette meg kedden az MTI-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve, „a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre”.

A levél időzítése nem véletlen: az alkotmány és számos új törvény január 1-i hatályba lépése előtt egy héttel íródott, abban a reményben, hogy ez még egy utolsó lehetőség arra, hogy változás történjen az említett kérdésekben. Forrásaink szerint a levél egyik előzménye a washingtoni magyar nagykövetség Mikulás-napi ünnepsége is, amelyen Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet udvarias, ám a kormányt bíráló beszédet mondott. Schmitt Pál köztársasági elnök erre válaszul használta „a kutya ugat, a karaván halad” fordulatot, amelyet természetesen lefordítottak a jelen lévő amerikai vendégek számára.

Hillary Clinton, illetve az amerikai kormány nem először bírálta az Orbán-kormányt, a múlt heti levélnek számtalan előzménye volt. Clinton júniusban a Tom Lantos Intézet megnyitójára Magyarországra érkezett, és az akkor tett nyilatkozata szerint Orbán előtt szóba hozta többek között az Európai Unió által is vitatott médiatörvényt és az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását is. Zárt ajtók mögött Clinton júniusban ellenzéki politikusokkal és civil szervezetek képviselőivel is tárgyalt. A külügyminiszter ezekről a megbeszéléseiről nem mondott semmit a sajtó jelenlétében, de az amerikai fél civil szervezetek széles köréből válogatott, a válogatás fő szempontja az volt, hogy a romakérdéstől kezdve a szociális problémákig a legkülönbözőbb témákról szó essen.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis pedig kéthónapos késedelem után, októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, démarche-t adott át a magyar kormányfőnek, amely sérelmezi a demokratikus intézményrendszer elleni fellépést, ahogy azt is, hogy az Orbán-kormány láthatóan ügyet sem vet az emiatt megfogalmazódó nyugati bírálatokra.

Az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia és az emberi jogok területén illetékes helyettes államtitkára, Thomas O. Melia december 16-án két, a magyar médiának adott interjúban is bírálta az Orbán-kormányt, egyértelművé téve, hogy vége az udvariaskodásnak. Ő is hangsúlyozta: nincs kettősség, ugyanazon a hangon és ugyanazt az üzenetet közvetíti Washington és a budapesti amerikai nagykövetség.

Tévedés azt gondolni, hogy ezek a bírálatok a Fidesz politikai irányultságának szólnak, hangsúlyozta egyik forrásunk, aki szerint egy republikánus (azaz konzervatív) kormányzat ennél is élesebb kritikát fogalmazna meg. Emlékeztetőül: az (azóta visszavont) egyházügyi törvény ellen tiltakozásul Orbán Viktornak levelet küldő 13 amerikai kongresszusi képviselő közül 10 republikánus párti.

Hillary Clinton és Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón. Nem ugyanarról beszéltek
Budapest, 2011. június 30. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartanak az Országház Delegációs termében.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.