galéria megtekintése

Kemény üzenetet kapott Merkel

36 komment


Dési András

Félreérthetetlen tiltakozó üzenetet kapott a Németországot kormányzó berlini nagykoalíció a szupervasárnapon rendezett három tartományi választáson. A menekültválság minden más témát elsöpörve nyomta rá bélyegét az eredményekre. A CDU és az SPD összességében sokat vesztett, miközben a Merkel-kabinet menekültpolitikáját ostorozó Alternatíva Németországért (AfD) a semmiből mindhárom tartomány törvényhozásába kétszámjegyű eredménnyel jutott be, Szász-Anhaltban a voksok 24 százalékát söpörték be.

Egyetlen párt ünnepelhetett felhőtlenül a három tartományi választást hozó német szupervasárnapot követően. A jobboldali-populista Alternatíva Németországért (AfD) a semmiből rakétaként csapódott be a baden-württembergi, rajna-pfalzi és szász-anhalti parlamentbe.

AfD-szimpatizánsok örömünnepe Baden-Württemberg fővárosában, Stuttgartban
AfD-szimpatizánsok örömünnepe Baden-Württemberg fővárosában, Stuttgartban
Michael Dalder / Reuters

A Merkel-kormány menekültpolitikáját elutasító, a határok lezárását követelő jobboldali-populista erőnek rengeteg tiltakozó szavazatot sikerült besöpörnie. Baden-Württembergben 15,1, Rajna-Pfalzban több mint 12,4, Szász-Anhaltban pedig a 24,2 százalékot szereztek. - Sokan tiltakozásból álltak mellénk, de az üzenet ennél messzebbre mutat. Az emberek egy másfajta politikát akarnak – nyilatkozta Frauke Petry, a tizenhat tartományból immár hat törvényhozásában jelen lévő AfD vezetője.

 

A CDU és az SPD  ugyan Szász-Anhaltban, illetve Rajna-Pfalzban továbbra is kormányozhat, de új koalíciós partner(eke)t kell keresnie. Összességében a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták rengeteg voksot vesztettek, ezek jelentős részét az egyetlen témára összpontosító, a „Németország megtelt" elvet hangoztató AfD gyűjtötte be.

A CDU támogatói Baden-Württembergben
A CDU támogatói Baden-Württembergben
JENS KALAENE / MTI/EPA

Az iszlámtól és a bűnözéstől való félelem sok korábban nem választó polgárt is mozgósított, Petryék karjaiba hajtva őket. A CDU/CSU, illetve az SPD vezetői világossá tették: nem hajlandók semmiféle koalícióra az AfD-vel, de megértették a félreérthetetlen üzenetet, s mindent megtesznek azért, hogy visszanyerjék az „elzárkózásra" voksolók bizalmát.

A polgári tábor átalakulását, illetve széttöredezettségét mutatja, hogy a korábban zuhanórepülésben lévő szabaddemokraták (FDP) ismét visszaküzdötték magukat mindhárom tartományi parlamentbe. Vegyes érzelmekkel zárták a nagy választói részvételi aránnyal zárult szupervasárnapot a zöldek. Miközben Baden-Württembergben 30,3 százalékot szereztek és maguk mögé utasították a gazdag tartományt évtizedekig uraló CDU-t, Rajna-Pfalzban és Szász-Anhaltban öt-öt százalékon billegve éppen hogy át tudták lépni a bejutási küszöböt.

A baden-württembergi siker jelentős részben a 2011 óta - a most tíz százalékos voksveszteséget szenvedő - szocdemekkel koalícióban kormányzó Winfried Kretschmann érdeme. Az ökopárt alpítói közé tartozó  67 éves politikus azt nyilatkozta, hogy minden demokratikus párttal kész együttműködni. Így előfordulhat, hogy egy jelentős német tartományt olyan zöld-fekete koalíció fog irányítani, amelyben a CDU kénytelen lesz beérni a junior partner szerepével.

Reálpolitikus a zöldek baden-württembergi sikerembere, a 67 éves Winfried Kretschmann

Megjelenése konzervatív úriembert idéz, az ősz kefefrizurát és szögletes szemüveget viselő Winfried Kretschmann egy lőegyletnek is tagja. Értékkonzervatívnak vallja magát, de nem a kereszténydemokraták, hanem a zöldek soraiban politizál Baden-Württemberg tartomány 2011 után most vasárnap újraválasztott kormányfője.

Az ökopárt radikálisai körében sokan azt mondják a 67 éves volt középiskolai tanárra, hogy tulajdonképpen a CDU-ban lenne a helye. Főleg azután, hogy a baden-württembergi zöldek egyik alapítója bevallotta: hívő katolikusként minden nap imádkozik Angela Merkelért, s azért, hogy a kancellár sikerre vigye menekültpolitikáját. Sikerének és népszerűségének egyik titka, hogy nem idealista, hanem ízig-vérig reálpolitikus.

Tudja, mit lehet és kell tenni. Így például nem siklatta ki teljesen a stuttgarti főpályaudvar átépítését, a jelentős „természeti átalakítással” járó gigaprojekt volt az egyik oka, hogy véget ért a gazdag tartományt évtizedek óta irányító CDU egyeduralma. S a zöld kormányfő azt is megszavazta, hogy a nyugat-balkáni nem EU-tagállamokat biztonságos országnak nyilvánítsák, vagyis Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába vagy Koszovóba visszatoloncolhassanak onnan származó gazdasági menekülteket.

Bár szívesen folytatná a koalíciót az SPD-vel, nem lenne semmi problémája összeállni a CDU-val. Hessen után akár Baden-Württemberg is lehetne egy országos szintű fekete-zöld koalíció kísérleti konyhája.

Családjának 1945 után menekülnie kellett az egykori Kelet-Poroszországból. Tanár apja katolikus lelkésznek szánta – az 1948-ban a svájci határhoz közeli Spaichingenben született – fiát, aki azonban a Hohenheimi Egyetemen a biológia-kémia tanárszak mellé felvette az etikát is. Az egyetemen aktívan részt vett kommunista diákcsoportokban, ezt később óriási tévedésnek nevezte. A zöldekhez átpártoló gimnáziumi tanárt először 1980-ban választották be a tartományi törvényhozásba. Tartományi kormányfőként magas volt a népszerűségi mutatója, a választók több mint 70 százaléka elégedett a munkájával. A mutatóktól azonban sosem szállt el. Azt szokta mondogatni, hogy ő marad a szőnyegen. Még akkor is, ha az repül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.