galéria megtekintése

Kemény hadvezér a Pudingból

1 komment


Dési András

Jelentős mértékben, átlagosan 12 százalékkal nőtt Francois Hollande népszerűsége. A francia közvéleménynek bejön a szocialista államfő kőkemény hadvezéri retorikája. Kérdés, az Iszlám Állam elleni globális háború mennyire szól bele a decemberi regionális választásokba, ahol az ellenzéki konzervatívok és a Nemzeti Front előretörése várható.

Gyengesége, puhánysága miatt „Pudingnak" is csúfolták, de ezek az idők elmúltak. Francois Hollande francia államfő 2015 novemberében már retorikájában és döntéseiben is a kőkemény hadvezért alakítja, aki az Iszlám Állam (IS) ellen régóta nem látott nemzetközi koalíciót próbál összekovácsolni. – Akárhol is legyen a Daesh, nem kíméljük, megsemmisítjük őket – nyilatkozta a szocialista politikus, aki jó ideje csak a teljes arab nevéből (ad-Dawlah al-Islāmiyah fī 'l-ʿIrāq wa-sh-Shām) képzett betűszóval emlegeti a dzsihádista terrorszervezetet.

– A november 13-i párizsi merényletekkel új helyzet állt elő. Amíg januárban, a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérfürdő után Hollande együttérző államfőként lépett fel, most ugyanolyan keményen vagy még erőteljesebben fogalmaz, mint kormányfője és esetleges 2017-es konkurense, Manuel Valls

– mondta lapunknak Soós Eszter Petronella. A Franciaországgal foglalkozó politológus és megbízott egyetemi oktató emlékeztetett rá, hogy Hollande már 2012 óta háborúzik az iszlám terrorizmus ellen: a volt francia gyarmaton, a nyugat-afrikai Maliban vetett be francia csapatokat az al-Kaida és azzal szövetséges törzsi gerillák leverésére. Idén szeptembertől az IS szíriai és iraki állásait bombázzák francia harci gépek.

 

Bár az Iszlám Állammal szemben Párizsnak elengedhetetlen Washington és Moszkva támogatása, Jean-Christophe Cambadélis, a francia szocialisták (PS) főtitkára azzal büszkélkedik, hogy minden fronton Franciaország vezeti a harcot. Cambadélis szerint egy „második Jalta" körvonalazódik. Míg 1945 februárjában Európa felosztásáról állapodtak meg a Hitler-elleni szövetségesek, most az IS eltiprása van a középpontban.

A harcias retorikára a francia közvélemény vevő,

a 2016. február végéig meghosszabbított rendkívüli állapottal értékes időt nyerő Hollande népszerűségi mutatója 7-17 százalékkal ugrott meg. Erre szüksége is volt, hiszen megítélése az elmúlt három évben meredek zuhanást mutatott. – Választási programjából sok mindent megvalósított, de a szimbolikus eredmények hiányoznak. Az utóbbi kategóriába az egyneműek házassága tartozik, ezért bekerül a történelemkönyvekbe. Túl sok időt fecsérelt el a Nicolas Sarkozy nevével fémjelzett korszak felszámolásával. A munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélküliségének csökkentésében nem tudott eredményt felmutatni, ahogy a főleg bevándorlók lakta elővárosok felzárkóztatásában sem – hangoztatta Soós Eszter Petronella.

Kemény tekintetek. Francois Hollande francia államfő (középen) és Manuel Valls miniszterelnök (jobbról a második) a párizsi Sorbonne-on rendezett megemlékezésen
Kemény tekintetek. Francois Hollande francia államfő (középen) és Manuel Valls miniszterelnök (jobbról a második) a párizsi Sorbonne-on rendezett megemlékezésen
Guillaume Horcajuelo / Reuters

Decemberben Franciaországban regionális választásokat tartanak, ezeket sokan a 2017-es szuperválasztási év „edzőtáborának" tekintik. A régiók száma 22-ről 14-re csökkent, s biztosnak tűnik, hogy a kormányzó szocialisták súlyos veszteségeket kényszerülnek lenyelni. A politikába visszatért Sarkozy és pártja, a konzervatív Republikánusok számára idén ez a második fontos teszt. Az Hollande-ot gyengesége és a republikánusok szerint elmaradt biztonsági intézkedések miatt élesen támadó exállamfőnek bizonyítania kell, hogy legény a gáton. Ha nem arat elsöprő győzelmet, a pártban felerősödhetnek azok, akik szerint a republikánusoknak Alain Juppé volt kormányfővel kellene nekifutniuk a 2017-es államfőválasztásnak – emlékeztetett a szakértő.

A tekintetek főleg két régióra, a Nordra és az Azúr-partot is magába foglaló PACA-ra szegeződnek. Északon a Nemzeti Front (FN) elnöke, Marine Le Pen, délen unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen a párt listavezetője.

Az FN novemberig harminc százalékon állt, a párizsi merényletek után a támogatottság 40 százalék körülire nőtt.

A jobboldali radikálisok tíz éve dolgoznak azon, hogy más régiókban is gyökeret verjenek. A kétfordulós választás miatt sok múlik azon, hogy a második körben működik-e majd a köztársasági front. Azaz a republikánusok és a szocialisták összefognak-e az FN-nel szemben, s ha igen, kinek milyen politikai áldozatot kell majd ezért vállalnia. A fájdalmasabb döntések a jelek szerint a szocialistákra várnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.