galéria megtekintése

Kellett a tilalom, viszik a burkinit, mint a cukrot

9 komment


Pap Nikoletta

Miután Franciaországban már több városban is betiltották viselését, továbbra is zajlik a vita a muszlimokkal azonosított burkiniről. És viszik, mint a cukrot – főleg a nem muszlim nők.

A modern divat szülte burkini Ausztráliából származik és az ottani strandkultúra része. Tervezőjük, a libanoni születésű Aheda Zanetti mikor először meghallotta, hogy Franciaországban több strandon is elkezdték betiltani, azt mondta: „Ó, édes istenem, de hát ez csak egy fürdőruha!"

Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

Zanetti, aki az elmúlt nyolc évben a világ minden tájáról érkező több ezer megrendelést teljesített már, a The Independentnek elmondta, hogy a vásárlói negyven százaléka még csak nem is muszlim, azóta pedig, hogy enyhén szólva mondvacsinált okokra hivatkozva a burkinit betiltották 23 franciaországi városban, jelentősen megugrott az eladások száma. „Egy átlagos vasárnapon 10-12 megrendelést kapunk. Most hétvégen hatvan érkezett, és egyiküket sem muszlim nő adta le” – mesélte a tervező.

 

A teljes testet takaró, de könnyű fürdőruhaanyagból készült öltözet megalkotásával a divattervező eleve nem kizárólag a muszlimokat akarta megörvendeztetni. Mind mondja: a burkini soha nem azt szimbolizálta, hogy viselője muszlim.

A burkini az ausztrál életérzés része, ezért főként ott örvend nagy népszerűségnek. Vannak, akik egyszerűen nem szeretnék, ha a nap lebarnítaná vagy megégetné a bőrüket, netalán bőrrákban szenvednek, mások a koruk vagy a testalkatuk ­miatt érzik kényelmesebben magukat a strandon egy egész testet fedő, de úszáshoz is megfelelő öltözetben.

Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

A vallási okból burkinit vagy más teljes testet eltakaró strandruhákat választók sem kizárólag muszlimok. Ezt érzékeltetendő Izzeddin Elzirn, a firenzei mecset imámja nemrégiben egy fürdőző katolikus apácáról készült képet tett közzé mindenféle kommentár nélkül a Facebookon. A kép persze óriási vihart kavart, pedig ahogy arra a Daily Beast is rámutat: az apácaruhában gyerekekkel pancsoló vagy csak a strandon sütkérező nővérek látványa nem szokatlan Olaszországban, sőt, Franciaországban sem.

A témáról nyilatkozva Nunzio Galantino püspök a Corriere della Serának azt mondta, nehezen tudná elképzelni, hogy egy burkiniben fürdőző nő támadást hajtson végre, és némileg ironikus lenne, ha éppen az egyház aggódna amiatt, hogy egy nőn túl sok a ruha a strandon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.