Kelet-európai lehet Ashton utóda

Kelet-Európából érkezhet az Európai Unió (EU) következő kül- és biztonságpolitikai főképviselője: Catherine Ashton utóda Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter vagy a bolgár Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos lehet - értesült a Le Monde című napilap.

A francia balliberális lap péntek délután megjelent száma szerint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke utódának sokáig Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő tűnt a legesélyesebbnek. Valójában azonban több állam- és kormányfő, köztük Francois Hollande francia elnök sem támogatná őt, miután hazája nem tagja sem az eurózónának, sem a schengeni övezetnek.

Angela Merkel német kancellár azonban csütörtökön jelezte, hogy semmilyen szabály nem írja elő, hogy az euróövezetből kell érkeznie az EU elnökének. A lap szerint a brit kormányhoz közel álló Thorning-Schmidt kinevezése pedig csökkenthetné a feszültséget a Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság élére történő megválasztását nem támogató David Cameron brit miniszterelnök és európai kollegái között.

Abban az esetben, ha a baloldali dán kormányfő kapná meg az EU elnöki posztját, a Le Monde szerint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter követhetné Catherine Ashtont a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszton. Amennyiben viszont nem sikerül Cameronnal kompromisszumra jutni, egy másik tandem jöhet szóba: Enrico Letta korábbi olasz szocialista miniszterelnök kerülhetne az Európai Tanács elnöki posztjára, az európai diplomáciát pedig az Európai Néppárthoz tartozó Kristalina Georgieva bolgár uniós biztos irányíthatná.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Jean-Marc Ayrault volt francia szocialista miniszterelnök is szívesen lenne Herman Van Rompuy utóda. "Nem vagyok jelölt, de figyelek mindent. Egyértelmű, hogy Európa szenvedélyesen érdekel" - mondta pénteken a volt kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban. "Mi ez az egész? Még nem tartunk itt!" - idézte a Le Monde Ayrault nyilatkozata után egyik forrását a francia elnöki hivatalból, ahol Francois Hollande francia elnök meghívására az Európai Unió új vezetőinek személyéről egyeztetnek szombaton a baloldali uniós kormányfők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.