galéria megtekintése

A terrorizmus elleni fellépésről tárgyalnak ma Brüsszelben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Az uniós külügyminiszterek hétfőn a terrorizmus elleni küzdelemről egyeztetnek. Németországban mindeközben támadásoktól tartanak a hatóságok.

Belga katonák az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetsége előtt
Belga katonák az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetsége előtt
Eric Vidal / Reuters

A párizsi merényletek miatt a terrorizmus elleni küzdelemről is szó lesz hétfőn az EU-külügyminiszterek tanácskozásán Brüsszelben. Megvitatják majd a szélsőségesek elleni fellépés leghatékonyabb módjait, ám döntés nem várható hétfőn – írja az AFP.

A téma napirendre tűzését maga Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője jelentette be. Egy neve mellőzését kérő diplomata rámutatott: elsősorban politikai üzenete van, hogy a külügyminiszteri tanács már első idei ülésén foglalkozik a történtekkel, noha a terrorizmus elleni fellépés alapvetően a bel- és az igazságügyi miniszterek hatáskörébe tartozik.

 

Az ülésre azután kerül sor, hogy a hétvégén katonák százait vezényelték a terrorveszélynek különösen kitett intézmények védelmére Belgiumban, miután néhány nappal korábban több terrorcselekményre készülő személyt vettek őrizetbe.

A fegyveresek a többi között az Egyesült Államok és Izrael brüsszeli nagykövetségét, valamint az Európai Unió és a NATO épületeit védik, de katonákat vezényeltek a brüsszeli zsidó múzeumhoz is. Brüsszelben és Antwerpenben gépfegyveres katonák posztolnak a zsidó iskolák előtt.

Egy neve elhallgatását kérő forrás a harcedzett dzsihadista uniós állampolgárok számát ötezer körülire tette, és mint mondta, folyamatos megfigyelésükhöz a titkosszolgálatoknak 40 ezer műveleti ügynökre lenne szükségük, így ez logisztikailag aligha kivitelezhető.

Oroszország is terítékre kerül

Az uniós külügyminiszterek hétfőn az Oroszország és az EU közötti ellentétekről is tárgyalnak majd. Múlt héten kiszivárgott információk szerint a külügyminisztereket arra kérték, hogy koncentráljanak a közeledésre. Egyesek azonban máris attól tartanak, hogy ennek rossz üzenete lehet – írja a BBC. A hétvége folyamán az ukrán hadsereg mindeközben nagyszabású ellentámadást indított a donyecki repülőtérért, és vasárnap estére csaknem az egész légikikötőt sikerült az ellenőrzése alá vonnia.

Németországban mindeközben terrortámadás veszélye miatt lemondták a Pegida (Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) nevű mozgalom Drezdában hétfőre meghirdetett felvonulását. A szervezők vasárnap a Pegida Facebook-oldalán közölték, hogy az alkotmányvédelmi hivatallal és a rendőrséggel folytatott konzultáció után a tüntetés lemondására kényszerültek.

Rendőrségi információk szerint merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját. A dpa hírügynökség szerint a mozgalom egyik alapítójáról, Lutz Bachmannról van szó, akit szélsőséges iszlamisták halálosan megfenyegettek.

A német hatóságok egyébként is szélsőséges iszlamisták támadásaitól tartanak. A Der Spiegel című hírmagazin szerint a német nemzetbiztonsági szolgálatokat több külföldi partnerszervezet arra figyelmeztette, hogy merénylet készülhet a berlini és a drezdai főpályaudvar ellen. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.