Katonai tiszteletadás mellett temették el Tito özvegyét

Katonai tiszteletadás mellett, a családtagok, a szerb kormány tagjai és számos külföldi diplomata, valamint több száz újságíró jelenlétében temették el Jovanka Brozt.

Katonai tiszteletadás mellett, a családtagok, a szerb kormány tagjai és számos külföldi diplomata, valamint több száz újságíró jelenlétében temették el szombaton Belgrádban Jovanka Brozt, Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök özvegyét.

A család kérésére gyászszertartást nem tartottak. Jovanka Brozt a Virágházban, a Tito sírja melletti teremben temették el. Sírhelyét fehér márványlap borítja, amelyen arany betűkkel csupán ez áll: Jovanka Broz (1924-2013). A koporsón nem volt sem zászló, sem semmilyen vallási vagy ideológiai jelkép. Jovanka Broz 89 éves korában október 20-án hunyt el.

Tito feleségeként a Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt a szemtanúja. Tito 1980-ban bekövetkezett halála óta visszavonultan, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában, Belgrád előkelő negyedében. Vagyontárgyait államosították, személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, szociális segélyből élt. A személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra.

A temetési ceremónián Ivica Dacic szerb miniszterelnök azt mondta, a búcsúzás megfelelő alkalom arra, hogy Szerbia beismerje: bűnt követett el Jovankával és saját történelmével szemben is. "Azzal, hogy megfeledkeztünk Jovankáról, megfeledkeztünk magunkról is" - hangsúlyozta Dacic. A Jovanka Broztól való búcsúzás egy újabb búcsú a Tito-korszaktól - mondta a miniszterelnök.

Díszőrség tiszteleg Jovanka Tito koporsójánál néhai férje, a volt jugoszláv államfő belgrádi mauzóleuma előtt
A honour guard stands around the coffin of Jovanka Broz in front of the House of Flowers mausoleum where she will be buried next to her husband, former Yugoslav leader Josip Broz Tito, in Belgrade October 26, 2013. Broz, who spent three decades as Yugoslavia's First Lady and another three decades stateless and forgotten as war shattered the socialist federation built by her husband, died on Sunday at the age of 88 in Belgrade. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS OBITUARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.