galéria megtekintése

Lázadoznak a hívek a menekülteket segítő pap ellen

A Nyitra megyei Vícsapapáti (Včapy-Opatovce) római katolikus hívei közül többen papjuk, Peter Brenkus ellen fordultak, miután tudomásukra jutott, hogy az ő közreműködésével is érkezhetnek szíriai keresztény menekültek a magyarok által is lakott faluba, valamint a szomszédos településekre.

Néhányan közölték, hogy ha ez megtörténik, akkor addig nem lépnek be a templomba, ameddig az idegenek nem tűnnek el. Ezt a véleményüket néhányan megismételték a valamivel több, mint kétezer lélekszámú település vendéglőjében is:

- Írja csak meg, hogy nem akarunk itt idegent látni, mert senki sem tudhatja, hogy a keresztényeknek mondott személyek között nincs terrorista. Laknak itt romák is, akik elég sok galibát okoznak! - kiabálták felém magyarul többen, miután közöltem velük, honnan érkeztem.

Megkeresésemre a plébános kifejtette: szerinte néhány hangoskodó igyekszik hisztériás hangulatot kelteni.

 
- Kérem, nagyon elszomorító, ha önmagát kereszténynek hirdető ember nem akar a testvérén, más keresztényen segíteni.

Múlt vasárnapi homíliámban emlékeztettem a hívőket: a bibliai Ószövetségben olvashatjuk, hogy Isten elsősorban az árvákat, az özvegyeket és az idegeneket gyámolítja. Egyébként Jézus is menekült volt, s ugyanazt az arámi nyelvet beszélte, mint az a 25 asszíriai család - összesen 149 személy -, aki Szlovákiába készül - nyilatkozta lapunknak a pap.

Peter Brenkus kiállt felebarátaiért
Peter Brenkus kiállt felebarátaiért
Tomás Benedikovic

- Velünk senki sem egyeztetett, felháborítónak tartom, hogy rólunk, és mégis nélkülünk döntenek - fakadt ki Jozef Holúbek polgármester. Arról is tájékoztatott, hogy a megyében több önkormányzat rendkívüli ülést hívott össze, a további lépések megvitatása és elfogadása végett.

- A bősi példa már igazolta, hogy a helyi népszavazásnak nincs sok értelme, mert nem ügydöntő a voksolás, ezért másként kell tiltakoznunk. A polgárok döntik majd el, hogy miképp - közölte Ivan Habinák üzbégi (Zbehy) polgármester. Tudomása szerint több olyan személyt a szomszédai, illetve munkatársai fenyegettek meg, akik kijelentették, hogy hajlandók befogadni egy vagy több szíriai menekültet - tette hozzá.

Miután elmondom a plébánosnak, miket hallottam, legyint:

- Ezúttal is helytálló az a mondás, hogy nem eszik olyan forrón a kását, ahogy megfőzik...

A helyzet az, hogy szeptemberben Kurdisztánban jártunk. Jómagam a Békesség és Jóakarat (Pokoj a dobro) civil szervezet, társaim pedig annak a Ktopomoze.sk (Ki segít) internetes portálnak a képviselőiként, amelyen önkéntesek jelentkezhettek, hogy befogadnak menekülteket vagy munkát ajánlanak nekik. Több menekülttábort látogattunk meg, sok emberrel beszéltünk, végül ezt a huszonöt családot hívtuk meg országunkba. Ugyanarról a településről űzték el őket, Kurdisztánban pedig csak megtűrt emberek, otthontalanok, nincs semmilyen joguk, csak tengődnek, holott korábban még a szlovákiai körülményekhez képest is tehetősek voltak. Informatikusok, orvosok, mérnökök, mindannyian keresztények és családosak. Angolul aránylag jól beszélnek, mi elmondtuk nekik, mit ajánlunk nekik Szlovákiában, amelyről addig nem is hallottak. Azzal győztük meg őket, hogy nálunk nincsenek fegyveres konfliktusok, nincs mitől és kiktől tartaniuk, a Teremtő segítségével boldogulhatnak. Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy emberbaráti cselekedetünkre egyesek ilyen meggondolatlanul reagálnak - idézi fel a történteket Peter Brenus.

Michaela Pobudová, a Ktopomoze.sk koordinátora is értetlenül fogadta a felháborodásokat.

- Ezek az emberek valóban menekültek, a szlovák hatóságok már elvégezték a biztonsági ellenőrzésüket.

Rövidesen megérkeznek a kormánygéppel, aztán néhány hónapra a homonnai (Humenné) menekülttáborban helyezik el őket, ahol alapos egészségügyi vizsgálatokon esnek át. Mindeközben szlovákul fognak tanulni, a képesítésüknek megfelelő szakterminológiát is. Gyermekeik pedig talán már februártól iskolába járnak majd. Ha minden zökkenőmentesen zajlik majd, akkor jövő tavasszal vagy a nyáron ideiglenes, néhány év múlva akár állandó letelepedési engedélyt kaphatnak. Mi pedig munkát, lakást keresünk nekik. Nyitra megyét szemeltük ki, ahonnan a legtöbben jelentkeztek, hogy segítenének. Ám ez csak egy ajánlat, ha megkapják az említett engedélyt, szabadon dönthetnek további sorsukról - tájékoztatott az ismert pozsonyi szociológus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.