Káosz, vér és sokk Odessza utcáin

– A város történetében fekete nap május másodika – írja a Facebookon Osztap, a Közép-európai Egyetem (CEU) Odesszából érkezett ösztöndíjasa. A pénteki összecsapásoknak negyvenhat halottjuk és több száz sebesültjük van.

Odesszában már a korábbi hónapokban elkülönült egymástól két tömegmozgalom, a jelenlegi kijevi hatalommal szimpatizáns majdanisták, illetve a velük szembenálló oroszpárti aktivisták csoportja. Eddigi nagyjából békés és vértelen helyi tüntetéseikbe fordulatot hozott a péntekre szervezett „Egységes Ukrajnáért" menet, amelyre az ország más megyéiből is szállítottak buszokkal szimpatizánsokat. Már a délután erőszakról érkeztek hírek a belvárosból, majd a tömeg a közeli tér, a Kulikovo Pole felé indult, ahol öt hónapja állt a helyi antimajdanisták tábora.

Hangsúlyozni kell, hogy az odesszai oroszpárti aktivisták a donecki és luhanszki társaiktól eltérően föderalista, nem pedig szeparatista nézeteket vallanak. Ezek szerint a délkeleti megyének egy laza államszövetség keretein belül kellene nagyobb önállósághoz jutnia. Az antimajdanisták a téren álló szakszervezetek házába menekültek, miközben odakint felgyújtották a sátortábort, majd a bejáratot is, ahonnan a tűz az épület belseje felé terjedt. Odabent negyvenhat ember kapott szénmonoxid-mérgezést és égett meg. A tragédia másnapján ellepték az internetet a lángokban álló épületről készült videó-tudósítások, az áldozatok elszenesedett testéről készült fotók és a Molotov-koktélokat készítő fiatal lányok névvel és címmel ellátott mosolygós profilképei.

A történtek sokkolták Odesszát. Főleg a hatósági passzivitás. Szemtanúk és a helyszínen készült videók tanúsága szerint a rendőrség ugyanis gyakorlatilag tétlenül nézte az eseményeket, de a tűzoltók is húsz perc múltán érkeztek ki az égő épülethez szinte szomszédban lévő állomásukról. Ezzel összhangban nyilatkozott Vlagyimir Nyemirovszkij megyei kormányzó is, akit egyébként sokan felelősnek tartanak a tragédiáért. Szerinte megfelelő rendőri fellépés mellett el lehetett volna kerülni, hogy emberek haljanak meg. – Mint mindig, a rendőrség, ezúttal sem az országra gondolt, hanem saját kényelmét tartotta szem előtt – bírált a kormányzó.

A tervezőmérnök és családapa Igor úgy véli, az odesszai események látleletet mutatnak Ukrajna jelenlegi helyzetéről. Szerinte a kijevi hatalom nem tudja vagy nem akarja kontrollálni a lakosság nagyobbik, békés felét veszélyeztető vandál csoportokat. A huszonéves informatikus Olga eközben arról beszél, hogy az ukrajnai és azon belül az odesszai események forgatókönyve a 2010-11-es tunéziai, illetve az egyiptomi és a szíriai forradalomhoz hasonlít: – Egy tuniszi ismerősöm a kijevi híreket látva meg is jegyezte, hogy van párhuzam. Még a békés tüntetőket a tetőkről lövő mesterlövészek is egyformán jelen voltak az összes ilyen forradalomban. Világos, hogy az embereket szándékosan hergelték fel, így késztetve őket a kormányzat elleni határozottabb fellépésre. És most ugyanez megismétlődik Odesszában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.