galéria megtekintése

Ukrán elnök lehet a magyar csokikirály

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Petro Porosenko a vasárnapi elnökválasztás legnagyobb esélyese. Három hónap alatt rendezné a kapcsolatokat Oroszországgal

Hamarosan „elnöki csokoládé” lehet a Tibiből. Az országszerte híres magyar édesség gyártója, a Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosa ugyanis immár másfél éve az a kijevi központú társaság, a Roshen, amelynek alapítója, Petro Porosenko a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztás legnagyobb esélyese. A 49 éves mágnás, aki a Forbes amerikai üzleti magazin összesítése szerint 1,3 milliárd dollárosra becsült vagyonával a hetedik leggazdagabb ukrán üzletember, óriási előnnyel vezet a válságban lévő ország vezetéséért folyó versenyben. Jó esélye van arra, hogy már az első fordulóban megszerezze a voksok több mint felét és ezzel az államfői tisztséget.

Petro Porosenko
Efrem Lukackij / MTI/AP

Az utóbbi hetekben kampánya élénkítésével és az ukránok jelentős része számára kifejezetten vonzó ígéretekkel igyekszik is mindent megtenni a sikerért. Csütörtökön Lvivben például arról beszélt, az új államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és soron kívüli választásokat kell kiírnia, mert ezt akarja az emberek többsége. Egy hete harkovi diákok előtt pedig azt hangoztatta, három hónap alatt rendezné hazája és Oroszország végletekig megromlott kapcsolatait. Ebben ő maga személy szerint is érdekelt: a Roshen exportjának fele az orosz piacra megy, és az oroszországi Lipeckben gyára is van, amelyet az idén tavasszal az ottani hatóságok – hivatalosan jogi kifogásokra hivatkozva, valójában azonban inkább erődemonstráció céljából – egy időre be is zárattak.

 

Ha ígéretei merészek is, a mostani jelöltek közül kétségkívül a milliárdosnak van rá a legtöbb esélye, hogy legalább valamelyest enyhítsen a gazdasági gondokat csak súlyosbító ukrajnai politikai válságon. Az üzleti életben szerzett, valószínűleg az államirányításban is hasznosítható tapasztalatait ugyanis komoly politikai múlt is kiegészíti. Miután 1989-ben nemzetközi közgazdászdiplomát szerzett a kijevi Tarasz Sevcsenko Egyetemen, egy évig az intézmény aspiránsa volt, majd elcsábították a Szovjetunióban akkortájt megnyíló vállalkozási lehetőségek.

Üzleti karrierje kakaóbab-kereskedéssel indult, ahonnan egyenes út vezetett a csokoládégyártáshoz. Az 1990-es években több édesipari céget is megszerzett, majd egyesítette őket a ma már Magyarországon és Oroszországon kívül Litvániában, Kazahsztánban és Kínában is kirendeltséget működtető Roshen-csoportba, amelynek franciásan hangzó nevét a tulajdonos vezetéknevének egy eleméből alkották meg. A cég ma mintegy egymilliárd dolláros forgalmával, 450 ezer tonnás termelésével Ukrajna legnagyobb és a világ huszadik legjelentősebb édesipari vállalata.

Porosenko gazdasági birodalma azóta egyebek közt autó- és hajóipari érdekeltségekkel is bővült. Övé az Ukrajnában népszerű Ötös csatorna tévétársaság, amely a 2004-es „narancsos forradalom” és a Viktor Janukovics elnököt megbuktató tüntetések számára is komoly információs hátteret biztosított.

Az elnöki csokoládéportfolió Szabó Barnabás

Merthogy Porosenko mindkét megmozdulást támogatta, ma Ukrajna Európa-párti politikusainak egyikeként ismert. Igaz, kanyargós pályán jutott el idáig. Tizenhat éve lett először a kijevi parlament tagja. Akkor még a szociáldemokrata frakcióban ült, majd saját pártot alapított, és ez 2001-ben egyike volt a később Janukovics bázisát adó Régiók Pártját létrehozó szervezeteknek. Ám Porosenko itt sem maradt sokáig: egyes elemzők szerit azért távozott, mert az akkor pártvezérré választott Mikola Azarov mögött neki csak a másodhegedűs szerepe jutott. Pártjával együtt a később elnökké választott Viktor Juscsenko ellenzéki tömörüléséhez, a Mi Ukrajnánkhoz csatlakozott, és ennek soraiban lépett végül előre a frontvonalba.

Előbb a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, majd a jegybank tanácselnöke, aztán 2009-ben Julija Timosenko kormányában külügyminiszter lett. Timo senko egyébként a hírek szerint jó ideje politikai vetélytársaként tekint Porosenkóra, aki Juscsenkóval viszont baráti viszonyt ápol: most 14 éves ikerlányainak a volt elnök a keresztapja. Ugyanakkor 2012-ben feltűnt a milliárdos Janukovics oldalán is: elvállalta, de csak rövid ideig töltötte be a gazdasági miniszteri posztot, amelyről arra hivatkozva mondott le, hogy a legutóbbi választások nyomán –immár negyedszer, de ezúttal függetlenként – ismét parlamenti képviselő lett.

Nyilatkozatai most arra utalnak, hogy teljes gőzzel a politikára akar koncentrálni. Már bejelentette, elnökké választása esetén megválik üzleti érdekeltségeitől – bár a zavaros ukrajnai helyzet miatt ezt csak komoly veszteség árán tudná megtenni. A magát a francia impresszionista festészet szerelmesének valló üzletember elnökként alighanem az eddiginél is kevesebb időt szánhat majd családjára, négy gyermekére, valamint hobbijaira is. Ez utóbbiak közül az olvasás és a tenisz szerepel az első helyeken, de Porosenko komoly sikereket ért el dzsúdóban is. Fiatalon megszerezte a Sport Mestere címet, ami talán abban is segíthet neki, hogy szót értsen az ezt a sportágat ugyancsak nagyon kedvelő és aktívan űző orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.