Kanada nem bombázza tovább az Iszlám Államot

Justin Trudeau megválasztott kanadai miniszterelnök kedden közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában.
Trudeau újságíróknak Ottawában elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: Kanada továbbra is tagja marad az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe.

Trudeau kijelentette, a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető eszmecseréje során nem esett szó..

Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatására, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

A két vezető szót ejtett a 12 ország által aláírt, ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértettek abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.