Kambodzsa kapta a vitatott területet

Az évek óta tartó vitában hétfőn Thaiföld ellen ítélt az ENSZ Nemzetközi Bírósága.

Kambodzsának ítélte hétfőn az ENSZ Nemzetközi Bírósága (ICJ) azt a vitatott hovatartozású területet, amely a 900 éves hindu templom, Preah Vinear körül fekszik. Ez a 4,6 négyzetkilométernyi földdarab évtizedek óta lappangó feszültség tárgya Kambodzsa és Thaiföld között, azóta, hogy magát a templomot az ICJ már 1962-ben Kambodzsának ítélte. Ami hosszú csend után újra felszította a feszültséget, az az volt, hogy Preah Vihear 2008-ban Kambodzsa részeként a világörökség része lett, ami feldühítette a thai nacionalistákat, és kvázi ők intézték el, hogy az elmúlt években többször is tűzharc törjön ki a templom körül a két ország egységei között.

Ezeknek a villongásoknak több tucat halálos áldozat után tűzszünet vetett véget, Bangkok és Phnom Penh 2011 decemberében megállapodást kötött arról, hogy az ICJ elé viszik az ügyet. A területet mostanáig thai katonák tartották az ellenőrzésük alatt, a Peter Tomka ICJ-elnök vezényletével megszületett hétfői döntés viszont azt jelenti, hogy ki kell vonulniuk a területről.

Az ICJ az 1962-es döntést egészítette ki a hétfői határozattal. Fellebbezni ellene már nem lehet, és bár Srey Deuk tábornok, a kambodzsai erők regionális parancsnoka szerint a thai egységekkel nem lesz gond, félő, hogy a thai nacionalisták újra akcióba lépnek. Egyikük, a Thai Honvédő Hálózat (TPN) előre jelezte, hogy nem fogadja el az ICJ döntését, bármi legyen is az.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.