galéria megtekintése

Nem csak Orbánnak adott sallert Juncker Rigában

6 komment

NOL

Mindenkit kiosztott az Európai Bizottság elnöke a rigai uniós csúcson. Volt ott minden: csattogtak a sallerok és a puszik, a gyaníthatóan illuminált állapotban lévő Juncker közben mindenkinek a nyakkendőjét mutogatta és folyamatosan beszólogatott a vendégekre. Volt olyan politikus, akiről azt se tudta, kicsoda.

Orbán Viktor még egész jól járt azzal a finom pofonnal ahhoz képest, hogy mit kapott a többi vezető politikus Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a rigai EU-csúcson - írja a Canal+ francia hírcsatorna Le petit journal című szatirikus műsorára hivatkozva az Index. A műsorban nyilvánosságra hozták a diktátorozós videó teljes változatát, melyet az Index Videó közölt.

„Nem gondoltuk, hogy valaha a nap sztárja lesz nálunk ez az ember" – vezeti föl az attrakciót a műsorvezető Yann Barthès, és Juncker fényképére mutat. A bizottsági elnök performansza minden képzeletet felülmúl: az összes politikusnak ellátta a baját, aki mellé lépett a fotózáshoz a pénteki rigai csúcstalálkozón.

 

A belga miniszterelnöknek, Charles Michelnek egy cuppanós csókot adott a kopasz feje búbjára. Az Európai Régiók Bizottsága alelnökének, Karl-Heinz Lambertz-nek beszólt, hogy kövér, és megpaskolta a hasát.

Alexisz Ciprasz görög kormányfőt hiányzó nyakkendője miatt szivatta az Európai Bizottság elnöke, felajánlva neki a sajátját
Alexisz Ciprasz görög kormányfőt hiányzó nyakkendője miatt szivatta az Európai Bizottság elnöke, felajánlva neki a sajátját. A teljes képgalériát itt érhetik el.
Ints Kalnins / Reuters

Az EB-elnök nemcsak Orbánt pofozgatja meg, hanem Jean Asselbornt, Luxemburg külügyminiszterét is. Az Index cikkében nem szerepel, de Daila Grysbauskaite litván elnökasszonytól két puszi után Juncker kiküzd egy harmadikat is. Juncker közben hangosan kommentálja az eseményeket, a fotózkodás közepette például kijelenti, hogy "Vesztegetjük az időnket", az előtte elhaladó politikusoknak pedig rendre nekiszegezi a "Mi neve?" kérdést, majd egy "A következőt!" kiáltással küldi is őket tovább. "Ez meg ki volt?" - kérdezi az egyik fotózkodás után Donald Tusktól, aki úgy tűnik, nem tud választ adni a kérdésre, majd Juncker méltatlankodva a mellette álló Laimdota Straujuma lett miniszterelnökhöz fordulva így szól: "Ő az elnök (az Európai Tanács elnöke - a Szerk.), és azt se tudja, ki ez."

Nem Orbán Viktor volt az első, akit - mondjuk úgy - sajátos stílusban fogadott Jean-Claude Juncker. Képalériánkban az elmúlt év uniós csúcstalálkozóinak legviccesebb/legkínosabb pillanataiból válogattunk.

A videóban mégis Orbán kapta a legnagyobb figyelmet. A műsorban korábbi francia híradásokból vett montázzsal vezették föl Orbán Viktor diktátoros köszöntését, ahol minden elképzelhető elhangzik vele kapcsolatban: „nagyon populista", „az Európai Unió a jogállamiság megsértésével vádolja", „a halálbüntetés visszaállítása", „autoriter kicsúszás", „a szabadságot meggyilkoló törvény", „a homoszexualitás stigmatizálása", „börtönnel büntethetők a hajléktalanok", „a kormány mindent ellenőriz" – hangzik el a bejátszásokban.

Juncker, a közvetlen

"Jean-Claude Juncker a közvetlenségéről ismert" - válaszolta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság elnökének szóvivője kedden Brüsszelben arra az újságírói kérdésre, hogy miért nevezte Juncker diktátornak Orbán Viktort Rigában.

"Juncker elnök 33 éve van a politikában, 19 évig volt miniszterelnök, nagyon jól ismeri az Európai Tanács valamennyi tagját, szoros kapcsolat és kölcsönös bizalom köti őt össze mindegyikükkel, a közvetlenségéről és fesztelen stílusáról ismert. Én ezért nem hallanék ki ebből semmi mást. Ott voltam, és nem volt olyan érzésem, hogy emögött valódi sztori lenne" - mondta Szkínász. Amikor Juncker "cool stílusát" említette, a termet derültség töltötte be.

A szóvivő szerint ez a rendkívül hosszadalmas és fárasztó üdvözlési ceremónia "mókás része" volt. "Arról is tájékoztathatom önöket, hogy Orbán miniszterelnök nagyhercegnek szólította Juncker elnököt" - tette hozzá. Luxemburg, ahol Juncker korábban kormányfő volt, az állam hivatalos elnevezése szerint nagyhercegség. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.