Juncker „második körre” küldi Navracsicsot

A magyar kormány és a Norvég Alap közti éles konfliktus, és Orbán Viktor Kötcsén is megismételt liberális demokrácia-tézise miatt úgy tűnik, mégsem nemzetközi fejlesztési biztos lesz Navracsics Tibor az EU-ban. Juncker megváltoztatta „első körös” ajánlatát, és nem tudni, mi lesz a „második körös”.
Úgy tűnik, nem tudja magát függetleníteni a „magyar problémától” Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor miniszterelnök ajánlott uniós biztosnak. Az Eurologus szerint a volt igazságügy-miniszter, jelenlegi külügyminiszter ezért valamennyi biztosjelölt közül a legnagyobb eséllyel pályázik az Európai Parlament (EP) visszautasítására. „Akkor is, ha szakmai felkészültségén és nyelvtudásán az EP nem talál semmi kivetnivalót” – fogalmaz az uniós témákkal foglalkozó blog.

Georges Boulougouris / Európai Bizottság
A Népszabadságot ma délelőtt magyar kormányzati források úgy tájékoztatták: Jean-Claude Juncker „második kört” is szükségesnek tart Navracsics Tibor esetén, a holnapi bejelentés előtt, noha brüsszeli bennfenteseknek is az a véleménye, hogy nála csak kevésbé alkalmas magyar biztosjelölttel lehetne számolni. És annak ellenére is „második körben” dönt az EB-elnök, hogy múlt heti megbeszélésükön egyetlen, a nemzetközi fejlesztés portfóliót ajánlotta Navracsics Tibornak leendő „kormányában” – erősítették meg munkatársunknak. A portfólió 70 milliárd eurós éves költségvetést jelent, és 140 országra terjed ki a fejlesztési pénzek hatósugara. „A második kör fő indoka állítólag: a magyar kormány és a Norvég Alap éles konfliktusa nem enyhült. Emellett a magyar miniszterelnök liberális demokráciáról vallott, és (az illiberális jelző nélkül) szombaton Kötcsén is megismételt tézise” –  állították forrásaink.

Egyelőre nem tudni, milyen portfólióra vonatkozik Juncker „második körös” ajánlata, milyen biztos lenne Navracsics Tibor. „Rosszat sejtünk” – fogalmaztak a Népszabadságnak, azt viszont nem vonták kétségbe magyar részről, hogy Juncker ajánlani fogja Navracsics Tibor parlamenti meghallgatását, azaz bizonyosan nem emel „vétót”.

A Financial Times a múlt héten egy augusztus 30-i tervezet alapján arról számolt be, hogy a magyar jelölt a kereskedelmi biztosi portfóliót kaphatja, de a cikk második részében maga a szerző is kétségbe vonta, hogy Navracsics Tibor az EU és az Egyesült Államok közti kereskedelmet „felügyelhetné”, ez ugyanis túlságosan erős kompetencia az EU-ban. Az Euractiv szintén egy korábbi lista alapján azt prognosztizálta, hogy a vámügyeket szignálhatja Juncker a magyar biztosjelöltre.

A biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban szeptember végén kezdődik, és az EP várhatóan az október végi plenáris ülésen hagyja jóvá az új biztosokat.

Szanyi Tibor már korábban bejelentette, hogy az Európai Parlament szocialista frakciója nem támogatja Navracsics Tibor európai bizottsági biztosjelölt kinevezését, mert szerintük a külügyminiszter „a legnagyobb európai környezetszennyező”, „Orbán Viktor lakája”. Időközben, szombaton Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azt nyilatkozta: az MSZP elnöksége szerdai ülésén fogja kialakítani Navracsics Tibor uniós biztosjelöltségéről a hivatalos álláspontját, amelyet az Európai Parlament (EP) szocialista magyar tagjai képviselni fognak Brüsszelben. Egyúttal visszautasította a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő által megfogalmazottakat, és hogy „hazaárulók” lennének, ha nemmel voksolnának.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.