Jóváhagyták két atomreaktor újraindítását

A délnyugat-japán Kagosima prefektúra kormányzója engedélyezte két nukleáris reaktor újraindítását, amelyek elsőként felelnek meg a 2011-es fukusimai baleset óta szigorított előírásoknak.
Az atomreaktorok üzembe helyezését Ito Juicsiró egy sajtókonferencián jelentette be. A kormányzó különböző tényezőket figyelembe véve úgy ítélte meg, hogy a Kyushu Electric Power által üzemeltetett szendai 1-es és 2-es létesítmények újranyitása elkerülhetetlen.

Korábban a prefektusi gyűlés, illetve az erőműnek otthont adó Szacumaszendai városának önkormányzata is elfogadta a reaktorok újbóli üzembe helyezését annak ellenére, hogy a helyi lakosok aggodalmuknak adtak hangot, mivel a régióban több aktív vulkán is található.

Híradó cikke szerint a város 30 kilométeres körzetében található települések lakói eközben arra panaszkodtak, hogy nincs beleszólásuk a kérdésbe, holott egy esetleges baleset bekövetkeztekor ők ugyanúgy érintettek lesznek. A fukusimai tragédia óta felülvizsgált, új katasztrófa-elhárítási szabályzat szerint már nem 10, hanem 30 kilométeres körzetre kell kidolgozni különleges intézkedéseket, például evakuálási tervet egy nukleáris baleset esetére.

A Tokiótól ezer kilométerrel délnyugatra lévő szendai reaktorokat várhatóan jövőre kezdik el újra működtetni, addig a japán nukleáris szabályozó hatóságnak még bizonyos ellenőrzéseket el kell végeznie a létesítményeken.

Az atomreaktorok újraindítása győzelem az Abe Sindzó vezette kormány számára, amely az atomenergia fontosságát hangoztatja, és a több mint három éve leállított ágazat újbóli beindítását sürgeti. A távol-keleti ország a 2011-es katasztrófa előtt energiaszükségletének 30 százalékát tudta fedezni atomenergiából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.