Jordániába ment a pápa

Ferenc háromnapos közel-keleti útjának ez az első állomása.
Ferenc pápa szombaton megérkezett a jordániai fővárosba, háromnapos közel-keleti látogatásának első állomására. Az ammáni repülőterén a jordániai király vallásügyi tanácsadója, díszőrség, több katolikus egyházi vezető és kétszáz gyerek fogadta. Két hagyományos nemzeti viseletbe öltözött gyerek íriszcsokrot adott a pápának: ez a virág Jordánia egyik nemzeti jelképe.

Miután a pápa néhány szót váltott a királyi tanácsadóval, Gazi bin Mohamed herceggel, beült egy autóba, és kísérettel a királyi palotába hajtatott, hogy találkozzon II. Abdalláh uralkodóval és családjával. A menetet kisebb csoportok üdvözölték az út mentén, vatikáni és jordániai zászlókat lengettek. Az egyházfő már kétszer fogadta II. Abdalláhot a Vatikánban.

A pápa a repülőgépen azt mondta az őt kísérő újságíróknak, hogy látogatása nagy erőpróba lesz, de megéri. „Úgy érzem magam, mint Dániel az oroszlánok vermében, bár tudom, hogy az oroszlánok most nem harapnak" - mondta az izraeli-arab feszültségre, s így az út politikai kockázataira utalva. Annak ellenére, hogy megfázott, és fáradtnak érezte magát, – emiatt több otthoni programját le kellett mondania – a gépen az AP riporterének úgy tűnt, hogy Ferenc már jó erőben van. Minden újságírót külön köszöntött, sőt többel selfie-t is készített.

Ferenc délután misét mutatott be egy ammáni stadionban, majd Jézus megkeresztelkedésének helyszínére, a Jordán folyó nyugati partján lévő és a mai al-Eizarija várossal azonosított Betániába látogatott, és találkozott szír menekültekkel is.Holnap Ciszjordániába, majd Izraelbe látogat el, ahova Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hívta meg tavaly.

Ferenc VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtti szentföldi látogatásának az évfordulóján kerít sort a vizitre. Útjának hivatalosan a kapcsolatjavítás a célja az ortodox egyházzal, de – írja a BBC – nehéz lesz megúsznia politika nélkül mindjárt azt a Betlehemet is, ahol a palesztinok várják, hogy mondjon valamit a függetlenül államról szóló törekvéseikről. Ferenc elmegy Jeruzsálembe is, ahol ezelőtt mindössze egyszer, 1973-ban járt. Az argentin katolikus egyházfőt – Jorge Mario Bergogliót – egy Buenos Aires-i rabbi és egy imám, Abraham Skorka és Omar Abboud is elkíséri az útra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.