Könnyebb lesz az élet Szlovákiában

Csökkentik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját, jelentős támogatást kapnak a kismamák és azok a régiók, ahol a munkanélküliség aránya meghaladja a húsz százalékot, és kevesebb kiadásuk lesz a nyugdíjasoknak gyógyszerekre. Többek között ezt tartalmazza Robert Fico második szociális csomagja, amelyet a kormánypárti Smer-SD szombati programalkotó közgyűlésén terjesztett elő.
A pártelnök-kormányfő bejelentette, hogy az eddigi 20-ról 10 százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját, de csak akkor, ha az érintett áruházláncok és más árusító helyek kötelezettséget vállalnak, hogy ennek megfelelő mértékben csökkentik ezeknek a termékeknek az árát.

Szeptembertől havonta legfeljebb 25 eurót kell költeniük gyógyszerekre az alacsony nyugdíjjal rendelkező idős polgároknak, többletkiadásaikat az állam megtéríti. Minden középiskolás, egyetemista, illetve nyugdíjas egy szlovákiai pénzintézetben ingyenesen vezetheti a bankszámláját, más helyen sem fizethet ezentúl havi 3 eurónál nagyobb illetéket. Jövő évtől a minimálbér 400 euró körüli összegre emelkedik. A kisgyermek hároméves koráig a gyed az eddigi havi 230-tól 280-ra emelkedik.

Növekszik a családi pótlék is, amely a szülők eddigi bérének 65 százaléka helyett 70 százaléka lesz. Robert Fico bejelentette azt is, hogy azokban a régiókban, ahol a munkanélküliek aránya meghaladja a 20 százalékot, a kabinet őszre külön programot dolgoz ki új munkahelyek létesítésére, valamint az átképzésekre.

Ez a tervezet érinti a magyarok lakta rimaszombati (Rimavská Sobota) és rozsnyói (Roznava) járást is. Mindkét térségben 30 százalék körüli a munkanélküliek aránya.

A kabinet többek között új óvodák építésével igyekszik segíteni a fiatal családokat, és jelentős összeget költ majd a lakótömbök és a családi házak hőszigetelésének támogatására. Évente 20 ezer szociálisan gyenge, többgyermekes család a minisztériumok üdülőközpontjaiban nyaralhat majd teljesen ingyen.

Előadói beszédében a pártelnök azt hangoztatta, hogy ezekre a jóléti intézkedésekre azért nyílt lehetőség, mert a tervezettnél lényegesen több adó folyt be az államkasszába. „Ebből fedezzük az évi 250 millió eurós többletkiadást, vagyis nem növeljük sem a költségvetési, sem pedig az államháztartási hiányt” – szögezte le.

A Smer-SD tavaly fogadta el az első szociális csomagot, amely alapján a középiskolások és az egyetemisták az IC-vonatokon kívül minden hazai vasúti járaton ingyenesen utazhatnak, az alkalmazottak pedig 50 százalékos kedvezménnyel.

Érsek Árpád megkeresésünkre rámutatott, hogy a kormánypártiak ezekkel a csomagokkal megkezdték a bő kilenc hónap múlva sorra kerülő parlamenti választások előtti kampányt.

„Néhány intézkedést támogatunk, abba viszont aligha nyugodhatunk bele, hogy a dúsgazdagok is rövidesen olcsón jutnak az alapvető élelmiszerekhez, holott az eddigi árak kifizetése sem okozott semmilyen gondot nekik” – nyilatkozta megkeresésünkre a Híd párt szakpolitikusa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.