Jöhetnek az osztrák tankok

Eladná vagy leselejtezné páncélosainak ötven százalékát és más harci eszközöket az osztrák hadsereg. Vételi ajánlat a magyar kormánytól is érkezett - jelentette szombaton az osztrák sajtó.

A hírt a Kronen Zeitung című bulvárlap internetes kiadása reppentette fel, Norbert Darabos osztrák védelmi minisztert idézve. Az újság tudósítását többek között az osztrák közszolgálati rádió is közölte a honlapján. A cikk szerint ötszáz tanktól - Kürrassier, Saurer, illetve Leopard típusúaktól - akar megválni Ausztria. Ezen kívül páncélelhárító rendszereket, gránátvetőket és légelhárító berendezéseket is eladna vagy leselejtezne. Többen is érdeklődtek a harci felszerelések iránt, köztük a magyar kormány is - írta a Kronen Zeitung.

Sok páncélos feleslegessé vált - idézte a cikk a védelmi minisztert. Biztonságpolitikai elemzések szerint kizárható, hogy külföldi csapatok hatoljanak be Ausztria területére és ezért páncélos-háborúra kerüljön sor. Az önálló, hagyományos területvédelemre a megváltozott biztonsági helyzet miatt többé nincs szükség. A hidegháborúnak több mint húsz éve vége, az Európai Unió biztonságpolitikai stabilitást biztosít - mondta a miniszter. A semleges Ausztria nem tagja a NATO-nak.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni szombat este az osztrák lapértesülést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.